Понедељак, 18. Јул 2016.

Кошнице и ројеви младим пчеларима

Након завршене школе пчеларства, коју су реализовали Друштво пчелара "Хајдук Вељко" Неготин и Пољопривредна саветодавна и стручна служба, у сарадњи са општином Неготин, данас су полазницима обуке и почетницима у гајењу пчела подељене кошнице са ројевима.

Локална самоуправа пружа велику подршку развоју пчеларства с обзиром да је то овдашња развојна шанса, рекао је Јован Миловановић, председник општине Неготин, приликом уручења кошница  

   

“Радује нас чињеница да се из године у годину, повећава број крајинаца који се баве производњом меда.  Надам се да ће и ови млади пчелари показати истрајност и да ће наставити да се баве пчеларством дуги низ година. Општина Неготин је по броју пчелара пета у Србији и ми на сваки начин помажемо пчеларима. С обзиром да је тешка година за пчеларе, обраћамо пажњу на пчеларско удружење и како год можемо ми помажемо да се тешки тренуци превазиђу и да остане ова бројност пчелара која је важна не само за општину Неготин већ и за целу Србију, с обзиром да су извозни потенцијали пчелара велики“.   

Након тромесечне едукације и положеног испита, од тридесеторо полазника мале школе пчеларства, њих тринаесторо добило је по две кошнице са ројевима. Ово је један од начина да се поспешује пољопривредна производња на подручју општине, каже Драган Радосавлкевић, саветодавац у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Неготин.

   

„Ово је заокруживање тромесечне едукације односно завршетак Мале школе пчеларства. 13 полазника је завршило школу и њима су подељене 26 кошнице са пчелама. Мала школа пчеларства одвијала се из два дела, први део у трајању од два месеца је био едукација, у учионици регионалног центра за пчеларство, а након тога месец дана су полазници радили са својим менторима. Укупна вредност ових кошница и ројева је 328 000 динара и мислим да ће полазници сада моћи и практично да заврше оно што су научили на едукацији“

 

„За нас младе пчеларе ово пуно значи, јел после завршене теоријске обуке, моћи ћемо да се и сами бринемо о својим пчелама, да са њима делимо добро и зло“ -  каже Никола Војиновић из Сикола, који ће после вишегодишње паузе наставити породичну традицију пчеларства. И Јелена Аксић, једина дама међу полазницима обуке каже да жели да настави да се бави пчеларством “ Након стеченог теоријског знања сада смо у прилици и практично да то покажемо. Ми смо научили да бринемо о пчелама И о меду, као њиховом основном производу. За нас почетнике су ове две кошнице довољне, а годинама се надамо да ће се њихов број повећавати.

Рад пчелара-почетника помагаће ментори Друштва пчелара “Хајдук Вељко”, који су спремни да своја искуства пренесу почетницима, рекао је Славко Луковић, председник овог Друштва. Он је такође истакао да је ово једна од најтежих година за пчеларе.

   

„Ово је изузетно лепа и ретка акција у Србији и свакако да заслужује сваку похвалу. Ова година је у последњих 100 година најлошија за пчеларство у Србији, па је велики проблем одржати пчелиње заједнице. Мора да се интервенише са прихраном, јер из природе нема хране и зато свим пчеларима, а посебно овим младим саветујем да одмах крену са прихраном, како би се припремиле довољне количине хане за презимљавање.“    

  

Луковић је након кратког савета почетницима апеловао да произвођачи тржишту испоручују само природан мед с обзиром на то да се све више појављују, како је рекао фалсификати, што може утицати на извоз меда из Србије на тржиште Европске уније, а последице производње и продаје фалсификованог меда, могу бити несагледиве и вишегодишње.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.