Петак, 17. Март 2017.

Конференција за новинаре председника општине Неготин

Председник општине Неготин, Владимир Величковић, говорио је данас на конференцији за новинаре о активностима новог општинског руководства у првих месец дана рада. Медијима се обратила и начелница Општинске управе општине Неготин, Надежда Тодоровић. 


У свом уводном излагању председник општине Неготин, истакао је да се у ових месец дана, колико се налази на функцији првог човека општине, углавном упознао са ситуацијом и затеченим стањем и са обавезама и проблемима које општинско руководство очекују у наредном периоду. Он је такође истакао да је у свом првом обраћању након избора за председника општине говорио о циљеви новог руководства у наредном периоду, и то су области, које по његовом мишљењу могу да се унапреде и да се оствари некакав помак.

Присутне новинаре посебно је занимало какав је статус Завода за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин. Начелница Општинске управе, Надежда Тодоровић, објаснила је да је ово предузеће 30. новембра прошле године изгубило статус индиректног буџетског корисника и да је морало да се трансформише, али да то није благовремено учињено и поред тога што је Општинска управа у више наврата указивала на то. Због настале ситуације, није могуће из буџета пренети средства овом предузећу па запослени неколико месеци не примају личне дохотке. На излагање начелнице управе надовезао се председник општине истичући да је проблем урбанизма био први који га је сачекао по избору на функцију.

„Проблем је настао много пре мог избора и правне је природе, а најодговоринији за његов настанак је свакако онај ко је на челу предузећа и који је морао да размишља много раније о томе. Међутим сада смо дошли у ову непријатну ситуацији и морамо да пронађемо решење, које ће бити идеално за све, а посебно за раднике који не примају плате. Нажалост једини смо у Србији са овим проблемом и то нам додатно отежава посао.“ – рекао је Величковић о проблему Завода за урбанизам.

Величковић је истакао и да ће бити настављено са мерама активног запошљавања кроз организацију Сајма запошљавања, а све у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Посебан део данашње конференције био је посвећен туризму као једној од значајнијих области развоја општине.    

„Већ смо контактирали са другим градовима из окружења у циљу успостављања регионалне сарадње. Жеља нам је да направимо заједничку понуду, којом бисмо туристе задржали бар десетак дана у нашем крају. Такође веома смо заинтересовани и за наставак реализације пројеката прекограничне сарадње, с обзиром да смо погранична општина и да су искуства позитивна. Недавно сам разговарао и са директором ХЕ Ђердап 2. Они су издвојили средства за асфалтирање дела старог пута Кусјак – Михајловац у дужини од 1 километра, од преосталих пет. Имамо у плану да преостали, неасфалтирани, део пута за сада уредимо и насипамо, а да у наредном периоду и ову деоницу асфалтирамо, јер овај пут често користе бициклисти који пролазе кроз наш крај.“

Говорећи о евентуалним инвестиција и сарадњи са Владом Републике Србије, Величковић је рекао да ће он учинити све да Неготин приближи Београду, али да ми морамо да имамо шта да понудимо. Конкретно велики је проблем са неуређеном индустријском зоном и недовољно квалификованом радном снагом за поједина занимања. Уређењем индустријске зоне и преквалификацијом односно доквалификацијом радне снаге имаћемо комплетну понуду коју ћемо моћи да представимо инвеститорима.

Величковић је говорио и о проблему паркирања у граду, који је евидентан и који мора бити решен. Посебно се осврнуо на проблем паса луталица.

„Ово је проблем о коме скоро свакодневно разговарамо и тражимо решење. Морам вам рећи да је у 2017. години, за накнаде грађанима на име уједа паса луталица, већ издвојено 10 000 000 динара, што је заиста превише. И овде више не можемо говорити само о проблему паса луталица већ и појединцима који злоупотребљавају ове животиње како би дошли до новца.“ – рекао је Величковић на крају свог излагања.

О току изборних радњи пред председничке изборе заказане за 2. април, говорила је начелница Општинске управе општине Неготин и координатор Радног тела за изборе, Надежда Тодоровић. Она је истакла да све изборне радње теку по утврђеном роковнику који је донела Републичка изборна комисија и упознала грађане са изменом назива и адресе бирачких места број 7 и 11 у Неготину. Због непостојања техничких услова за одржавање избора на овим бирачким местима, извршена је измена назива и адресе бирачког места Неготин 7, МЗ Неготин са адресом ул. ЈНА 10, па ће бирачи уписани на овом бирачком месту 2. априла гласати на бирачком месту Неготин 7, Неготинска Гимназија – Хол, на адреси  Хајдук Вељкова бр. 3. Бирачи уписани на бирачком месту Неготин 11, Водопривредно Хидрограђевинско Предузеће на акције Неготин – Просторије ресторана, гласаће на бирачком месту Неготин 11, Дом за децу и омладину Станко Пауновић – Сала, на адреси Бадњевска бр. 5.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.