Петак, 15. Децембар 2017.

Конференција за новинаре Изборне комисије општине Неготин

Данас је одржана конференција за новинаре Изборне комисије општине Неготин, на којој су се медијима обратиле Снежана Милутиновић, председник и Надежда Тодоровић, секретар Изборне комисије општине Неготин.


Снежана Милутиновић, председник Изборне комисије упознала је новинаре са изборним радњама, које су спроведене након расписивања избора у општини Неготин.

Одмах након доношења Одлуке о расписивању избора у општини Неготин и објављивања исте у Службеном гласнику Републике Србије,  Изборна комисија општине Неготин приступила је изради образаца за вршење изборних радњи и прописала све обрасце за вршење изборних радњи и Иисте ставила на располагање јавности како би све заинтересоване регистроване политичке странке и коалиције политичких странака и групе грађана, могле да предложе своје кандидате за одборнике благовремено то јест до 8. децембра 2017. године до 24 часа. Изборној комисији општине Неготин до тог дана достављене су четири изборне листе, које су у складу са Законом о локалним изборима и проглашене, а након тога Изборна комисија општине Неготин 13. децембра 2017. године, утврдила и објавила збирну изборну листу на којој су све проглашене изборне листе и то по редоследу проглашења. Прва изборна листа по редоследу јесте листа која носи назив “Александар Вучић-Српска напредна странка- Социјалистичка партија Србије-Ивица Дачић”, коју је поднела коалиција Српска напредна странка-Социјалистичка партија Србије са 45 предложених одборника, колико и броји Скупштина општине Неготин. Друга по реду на изборној листи јесте изборна листа која носи назив “Демократска странка - прим Др Момир Петковић Мома”, чији је подносилац Демократска странка са 30 кандидата односно две трећине од укупног броја одборника. Трећа по редоследу јесте изборна листа под називом “Уједињена сељачка странка - Драгослав Цветковић”, чији је подносилац Уједињена сељачка странка, а ова изборна листа броји 15 кандидата, односно једну трећину од укупног броја одборника. Четврта по реду је изборна листа под називом “Неготин без корупције” чији је подносилац група грађана Неготин без корупције која такође броји 15 кандидата.”

 

Секретар Изборне комисије општине Неготин, Надежда Тодоровић, говорила је о изменама на појединим бирачким местима 

 

“Број бирачких места на територији општине Неготин није се мењао, одређен је Решењем Изборне комисије општине Неготин дана 28. новембра 2017. године ин а територији општине Неготин утврђена су 72 бирачка места, колико је било и на претходним локалним изборима 2014. године. Измена има у називу и адреси бирачких места и то на бирачком месту број 5, које је раније било у СУР “Зелен бор”, а сада је то бирачко место премештено на Аутобуску станицу “Николић превоз”. Бирачко место број 7 је раније била МЗ Неготин и то бирачко је промењено за недавна председничке изборе у Неготинску гимназију, као и бирачко место број 11, које је тада из Водопривредног предузећа премештено у Дом “Станко Пауновић”. Промена локације је ин а бирачком месту број 56 у Рајцу, које је из пензионерског дом премештено у просторије ОШ “Момчило Ранковић” у Рајцу, док је бирачко место број 69, које је било у школи у Црномасници сада у Дому културе пензионерској просторији. Основни разлог за премештање је обезбеђивање услова за одржавање избора. “

Што се тиче укупног броја бирача на територији општине Неготин за предстојеће локалне изборе, исти је утврђен решењем Министарства државне управе и локалне самоуправе и број на дан 8. децембар 2017. године, износи 39. 431. Одлука о укупном броју бирача Изборна комисија општине Неготин, објавила је 9. децембра 2017. године.

“Измене у бирачком списку врше се свакодневно, с тим што од момента закључивања бирачког списка промене врши надлежно министарство, које за сваку промену у бирачком списку доноси решења која доставља Изборној комисија општине Неготин, која након тога ради накнадне промене у бирачком списку. Промене се раде на основу пребивалишта, личних података или евентуалне смрти. Ово кажем из разлога што се често у јавности говори да се промене не врше редобно, међутим то није тачно, то је један озбиљан поверени посао од стране министарства и ми често имамо контролу од стране инспекције и промене се се раде редовно.” – истакла је Надежда Тодоровић, секретак Изборне комисије општине Неготин.

Последњи рок за измену у бирачком списку је 72 сата пре одржавања избора, а након тог рока биће објављен и коначан број гласача на територји општине Неготин. На последњим локалним изборима 2014. године, у бирачки списак било је уписано 40 864 бирача. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.