Четвртак, 27. Септембар 2012.

Конференција о прекограничној сарадњи

3887_1.jpg

Венсан Дежер, шеф делегације Европске Уније у Србији, обраћајући се учесницима Треће националне конференције о прекограничној сарадњи одржаној у Београду, изразио је задовољство реализацијом и резултатима пројекта „Уклањање неексплодираних мина из Дунава“ у сектору луке Прахово који се финансира средствима Европске Уније, а чијој је презентацији и демонстрацији рада ронилаца ангажованих на овом опасном подухвату, лично присуствовао приликом посете Неготину.

3887_2.jpg

Конференцији о прекограничној сарадњи у Београду, у организацији Канцеларије за Европске интеграције Владе Републике Србије, на којој се учесницима још обратила и Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Републике Србије, задужена за Европске интеграције, заједно са 250 учесника, представника Европске Уније, цивилног друштва, међународних организација, образовних инстиутуција, регионалних и локалних власти, присуствовали су и мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин и Олга Предић, шеф одељења за друштвене делатности, привреду и развој општине Неготин.

3887_3.jpg

Како се чуло на конферецији у Београду, од 2007. Године, на подручју Србије, у оквиру осам програма реализовано је око 700 пројеката прекограничне сарадње вредних преко 10 милијарди евра. У свим пројектима остварен је крајњи циљ, поспешивање сарадње међу суседима са побољшањем квалитета живота локалног становништва и уз економски просперитет региона. А као подстрек свим учесницима, организатори Конференције доделили су захвалнице пројектима најбоље праксе ИПА 2007-2012. Године. Један, од укупно 15 похваљених, је и пројекат „Дунав без отпада“ чији је носилац општина Мајданпек, а који се реализује у партнерству са Бугарском.

3887_4.jpg

У сусрет другом регулаторном периоду, од 2014.- 2020. Године, када ће за програме прекограничне сарадње бити издвојена 14,1 милијарда евра, Венсан Дежер, шеф делегације Европске Уније у Србији је нагласио да је изузетно важно наставити и бранити идеју прекограничне сарадње.