Уторак, 26. Септембар 2017.

Концерт Зорана Тодоровића и aнсамблa “Un Viaggio“

На 52. Мокрањчевим данима у Неготину љубитељи музичке уметности имали су јединствену прилику да ужива у концерту Зорана Тодоровића, једног од најбољих тенора данашњице, који је наступио са ансамблом  “Un Viaggio“.

 

Тодоровић је синоћни концерт, на велико одушевљење присутних, отворио извођењем обраде Мокрањчеве песме „Расло ми је бадем дрво“, и на овај начин одао почаст великом музичком ствараоцу. На репертоару су била и дела италијанских и француских композитора.


Зоран Тодоровић, рођен је у Београду, али се школоваo се у Бечу и Франкфурту. Интернационалну репутацију стекао је као лирски спинто тенор. Листа колега с којима je сарађивао је дуга и импресивна. На њој су имена попут: Монсерат Кабаље, Едита Груберова, Сондра Радвановски, Џун Андерсон, Елина Гаранча, Виолета Урмана, Соња Ганаси, Веселина Касарова, Ренато Брусон, диригенти Марко Армилиато, Марчело Виоти, Даниеле Гати, Фабио Луиси… Наступао је у водећим театрима као што су Баварска државна опера, Државна капела у Берлину, Холандска опера, Краљевско позориште у Бриселу, Бечка државна опера, опере у Сан Франциску и Лос Анђелесу, Немачка опера и Државна опера  у Берлину, Театар Капитол у Тулузу, Немачка опера у Дрездену, Краљевска опера – Ковент Гарден, Циришка опера, Национални театар у Токију  и низ других.


Освајао је публику као Родолфо у Боемима, Ленски у Евгенију Оњегину, Алфредо у Травијати, Дон Хозе у Кармен, али и Лоненгрин и Парсифал у истоименим Вагнеровим операма. Остале улоге које се истичу су: Андреа Шеније,  Дик Џонсон  (Девојка са запада), Полионе у Норми, Манрико у Трубадуру, Дон Алваро (Моћ судбине), Туриду  (Кавалерија Рустикана), Канио (Пајаци), Пинкертон (Мадам Батерфлај), и низ других. У сезони 2016/17 је дебитовао на сцени Немачке опере на Рајни у новој продукцији Отела са огромним успехом и наставио да наступа у чувеној продукцији ове опере у Театру Колон у Боготи коју потписује Вили Декерс. Ансамбл Un Viaggio (Путовање) , осим  Зорана Тодоровића, тенора чине и врхунски инструменталисти Зоран Анић (гитара), Александар Николић (бандонеон) и Слободан Герић (контрабас).

Ансамбл Un Viaggio, осим  Зорана Тодоровића, тенора чине и врхунски инструменталисти Зоран Анић, гитара, Александар Николић, бандонеон и Слободан Герић, контрабас.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.