Понедељак, 12. Септембар 2016.

Концерт Нишке црквено певачке дружине „Бранко“

Вечерњи програм трећег дана 51. „Мокрањчевих дана“ отворила је концертом у Цркви Свете Тројице Нишка црквено певачка дружина “Бранко”, којом је дириговала Сара Цинцаревић.

Хор, који  је основан 1.септембра 1887. године при Саборном храму Свете Тројице у Нишу, добио је име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Већ пуних 129 година, овај хор саслужује са нишким епископом и свештенством у нишком катедралном храму без престанка. Из дуге и бурне историје хора издвајамо наступе између два светска рата по читавом Балкану којима je овај ансамбл проносио славу српске хорске музике. У истом периоду постао је носилац ордена Светога Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе Краља Петра II Карађорђевића. После другог светског рата Хор је поделио судбину српске цркве и дуже од 40 година био ван токова друштвеног живота, али није прекидао своју основну намену – појање на богослужењима.

Девесесетих година прошлога века, ансамбл је потпуно обновљен. Током последњих 25 година  наступао је у Немачкој, Грчкој, Италији, Аустрији, Белорусији, Бугарској, Украјини, Русији, Словенији, Републици Српској, Великој Британији, Луксембургу, Белгији, Пољској, Чешкој, САД-у, Канади и Израелу. Учесник је многих међународних фестивала и добитник многих награда: Међународни фестивал православног појања, Минск, Белорусија, (Grand Prix),  Дани црквене музике, Хајновка, Пољска (Grand Prix), Мокрањчеви дани, Неготин, (I место на Натпевавању на 40-им Мокрањчевим данима), фестивали у Ротенбургу и Маркобендорфу. Хор је певао на устолечењу два српска патријарха у Пећи – Патријарха Павла и Патријарха Иринеја, а од 2009. године је организатор међународног Фестивала духовне музике Музички Едикт у Нишу. Хор је у два наврата био гост Певачке капеле Глинка и њиховог прослављеног диригента Владислава Чернушенка. Последњи пут априла 2012. године, када је приредио и целовечерњи концерт у Капели.

У оквиру прославе јубилеја 1700 година Миланског едикта, Хор је певао на свечаној литругији у Нишу 6. октобра 2013. коју су служила четворица православних патријарха и представници свих осталих православних цркава.

Црквено – певачка дружина Бранко је носилац ордена Светога Саве другог степена, ордена Светог Апостола Павла Грчке Цркве и ордена Светог Цара Константина.

Диригент Сара Цинцаревић, рођена je у Призрену, у свештеничкој породици. У истом граду стекла је основно музичко образовање. Средњу музичку школу Мокрањац, завршила је 1983. године у Београду. Њено даље школовање није везано за музику. Дириговала је дечијим хором у Ђаковици и подмлатком Првог београдског певачког друштва. Нишком црквеном певачком дружином Бранко диригује од 1990. године. Са овим хором је наступала на многим фестивалима и концертима у преко 25 земаља света. Након освајања Grand Prix  награде у Хајновки изабрана је за сталног члана жирија на овом Фестивалу духовне музике у Пољској. Селектор је Међународног фестивала хорске духовне музике Музички едикт у Нишу, од његовог оснивања 2009. године. Члан је Савета Интернационалних хорских свечаности у Нишу.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.