Четвртак, 28. Септембар 2017.

Концерт мешовитог хора “Соња Маринковић” из Новог Сада

Петог дана фестивала “Мокрањчеви дани”, на малој сцени Биоскопа “Крајина”, наступио је Мешовити хор “Соња Маринковић” из Новог Сада, под управом Дуње Деурић, победник натпевавања хорова на 51. Мокрањчевим данима.


Мешовитом хору Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду “Соња Маринковић”, уз победничку статуету 51. Мокрањчевих дана, припала је и част да одржи целовечерњи концерт на овогодишњем фестивалу.  

Хор негује музику страних и домаћих аутора разних епоха и стилова, а део њиховог репертоара била је у прилици да чује и фестивалска публика у Неготину.

 

Хор је основан 1961. године, као једна од првих секција друштва, а академска средина, традиција и углед Мешовитог хора доприносе потврђивању његовог високог уметничког домета – освајањем престижних награда на многобројним фестивалима. Основни циљеви секције су окупљање талентованих певача, чување и неговање световне и духовне хорске уметности, развијање културе и уметничког аматеризма, учествовање на свечаностима, такмичењима и другим јавним наступима. При остваривању ових циљева посебно се води рачуна о стручној музичкој надградњи певача и развијању грађанске свести и академског живота, чему су својим залагањем и умећем допринели неки од најеминентнијих хорских диригената и музичких педагога: Имре Топлак, Хилда Пуцаревић, Нада Павлов, Данијела Ходоба Леш, Јасмина Нешковић и други.

Током  2015. године, када је на место диригента  дошла Дуња Деурић, Хор је  наступао на многобројним фестивалима такмичарског карактера, на којима је освојио престижна признања, међу којима су: златне дипломе на првом међународном фестивалу омладинских хорова Руковет за свет, на 39. Фестивалу омладинских хорова Војводине и на другом међународном такмичењу хорова Александар Морфидис Нисис (Нови Сад), специјалне награде жирија и награде Удружења композитора Бугарске на фестивалу Черноморски звуци (Балчик), златно  одличје у категорији мешовитих хорова и Grand Prix такмичења на фестивалу Мајске музичке свечаности (Бијељина), златно одличје и диплома лауреата такмичења  на 52. фестивалу музичких друштава Војводине (Рума) и низ других. Хор је такође наступао на фестивалима и свечаностима ревијалног типа, попут Европског дана језика, КУСТУС-а 05, Фестивала науке, фестивала Распевана јелка , итд.  Године 2016. хор је  поново освојио Златну диплому на трећем  такмичењу Александар Морфидис Нисис (Нови Сад), као и златну плакету и Grand Prix на првом међународном шампионату хорова Леге Артис у Тузли. На међународном такмичењу Musica Eterna Roma (2016), а у оквиру хорског фестивала Meeting Music, хор је освојио две сребрне дипломе у категорији мешовитих хорова и у категорији духовне музике. У јулу 2017. године Хор је награђен сребрном медаљом у категорији духовне музике и златном медаљом у категорији камерних хорова на Interculture  – 6. интернационалном фестивалу хорова Антон Брукнер у Линцу и квалификовао се за Хорске олимпијске игре 2018. у Јужној Африци. Мешовити хор тренутно броји 30 певача различитих професија, а повезује их љубав према музици, дружењу и путовањима. Окосницу хора чине студенти Универзитета у Новом Саду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.