Уторак, 13. Септембар 2016.

Концерт Гудачког квартета Београдске филхармоније

Неготинска публика била је у прилици да на 51. „Мокрањчевим данима“ ужива и у концерту Гудачког квартета Београдске филхармоније. Овај квартет чине Јелена Драгнић, Владана Лончара, Бориса Брезовца и Александра Латковића.  На Малој сцени Дома културе у биоскопу „Крајина“ на репертоару су била дела Петра Коњовића и Димитрија Шостаковича.

 

Гудачки квартет Београдске филхармоније, основан је 2011. године, а априла  2016. Квартет је отворио Сомборске музичке свечаности, остварио прво гостовање у Измиру у Турској и наступио поводом Дана града Бања Луке у Народном позоришту Републике Српске.

Осим ових наступа, у своје најскорије успехе Квартет убраја концерте на сценама као што су Манарат Ал Садијат у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, отварање концертне сезоне Камерна музика у пустињи у комплексу Каср Ал Сараб у оази Лива, такође у Уједињеним Арапским Емиратима, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину и концерт у Културном центру Србије у Паризу. Наступ Квартета у београдском Студију 6 уживо је преносио РТС Дигитал.


Чланови Квартета били су ментори младим полазницима Зимске радионице гудачког квартета у Подгорици у јануару ове године и том су приликом приредили концерт у Модерној галерији Музеја града Подгорице. Први компакт диск Квартета – са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније и уз учешће кларинетисте Огњена Поповића, објављен је 2015. године док је у сезони 2013/14. Квартет са својим гостима извео пет програма камерне музике у сали Београдске филхармоније, у оквиру циклуса названог Quartet+1. Осим композиција за гудачки квартет, циклус је обухватио и квинтете са две виоле, са кларинетом, клавиром и гласом. У сезони 2012/13. Квартет је остварио запажено извођење Концерта за гудачки квартет и оркестар Ервина Шулхофа на великој сцени Коларца, уз пратњу Београдске филхармоније и тадашњег шефа-диригента Мухаја Танга.

Међу осталим наступима Квартета у Србији и региону су и отварање Класик Феста у Панчеву, обележавање Дана Европе у организацији Канцеларије ЕУ у Србији, наступ у оквиру Конференције Креативна Европа у Културном центру Град, концерти на броду Амадеус Ројал на путу од Беча до Црног мора, концерти у Грачаници, Крагујевцу, Инђији, Мостару и Требињу, као и наступи у Горњем Милановцу, Суботици, Вршцу и селу Станишор на Косову и Метохији, у оквиру хуманитарних и друштвено одговорних пројеката Београдске филхармоније.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.