Понедељак, 21. Децембар 2015.

Концерт Филхармонијског оркестра из Крајове

У циљу унапређења културне сарадње у пограничном региону, у сали Дома културе у Неготину одржан је цонцерт Филхармонисјког оркестра “Олтениа” из Крајове. На програму су била дела Едварда Грига, Петра Варлока, Нигела Хеса, Јохана Штрауса старијег, Антонија Вивалдија, Феликса Менделсона-Бартхолдија и Јоханеса Брамса.  

  

На почетку концерта, госте из суседне Румуније поздравио је председник општине Неготин, која је била иницијатор и покровитељ концерта.

Како је музика најуниверзалнији језик коме преводи нису потребни, верујемо да ће вечерашњи концерт допринети разумевању и бити мали, али значајан допринос развоју културне сарадње у пограничном региону. Имајући у виду да овим оркестром диригује Иван Илиев, уметник Бугарског порекла, можемо слободно рећи да је дух добросуседства и сарадње на тромеђи Србије, Румуније и Бугарске на најбољи начин управо сада на сцени нашег Дома културе  у Неготину, граду који на специфичан начин спаја и негује традицију, мултикултуралности европски дух још од почетка настанка и развоја модерне српске државе. Управо на тој традицији заснивају се наше активности усмерене ка развоју прекограничне сарадње у оквиру званичних европских програма, али и локалне иницијативе које се односе на развијање сарадње са нашим суседима – рекао је Миловановић у свом обраћању.

  

Филхармонијски камерни оркестар „Олтениа“  из Крајове у Румунији, основан је 1957. године у циљу промоције класичне музике. У годинама постојања филхармонија „Олтениа“ је свој разноврстан репертоар, који укључује и већи део  савремених музичких дела, изводила, сем у Румунији и приликом наступа у Италији, Француској, Немачкој, Холандији, Бугарској. „Олтениа“ је снимила ЛП и и компакт диск у сарадњи са издавачким кућама из Румуније, Бугарске, Немачке и Швајцарске.

  

Филхармонијским оркестром дириговао је Иван Илиев, који је дириговање усавршио на универзитетима „Џулијан“ у Луизијани и Индијани, где је стекао и диплому доктора музичке уметности за оркестарско дириговање.  Иван Илиев је дириговао на бројним концертима у Румунији и иностранству и аутор је бројних књига из области теорије музике.

Концерт је организован у сарадњи са Домом културе „Стеван Мокрањац“, Музичком школом „Стеван Мокрањац“ и Туристичком организацијом општине Неготин.