Понедељак, 12. Септембар 2016.

Концерт Диксиленд оркестра у Дому културе

Неготинска публика уживала је у недељу увече у атрактивном програму плесног ансамбла београдског Диксиленд оркестра у Дому културе, који је омогућила Делегација Европске уније у Србији.

Спектакл “Carneval Mississippi” је конципиран тако да, осим чланова оркестра укључује и 12-очлани плесни ансамбл The Dixie Dance Show из Београда, чији плесачи, у изузетно лепим костимима ове епохе, играју најатрактивније окретне плесове са почетка 20. века као што су charleston,  cake walk, black bottom, foxtrot, quick step и slow fox.

Либрето ове музичке представе нуди веома ретке едукативне податке о историјату џеза, а публика је била у прилици да сазна који су дотадашњи музички стилови утицали на настанак џеза, како је класична музика утицала на настанак овог музичког правца и који су историјски фактори подстакли његов настанак; како звучи прва икада снимљена композиција са звуком џеза, који су инструменти коришћени на почетку нове музичке ере и који су светски музичари главни представници џез уметности.

Осмочлани  Београдски диксиленд оркестар основан 2001. године, једини је оркестар на Балкану који се континуирано бави уметничким извођењем музичког правца Dixieland Jazz и као такав већ пуних 15 година представља јединствено уметничко благо наше земље. До сада је објављено шест компакт диск издања, од којих прва 3 за ПГП РТС, водећу дискографску кућу Србије, а три за европско тржиште, The Belgrade Dixieland Orchestra (2004), Moon Over Bourbon Street (2006), Jazz Museum (2008), What a Dixie We have in Gospel (2010), National Treasure (2012) и All that Jass (2015).

Оркестар је остварио преко 300 солистичких концерата у земљи и иностранству, као и велики број учешћа на међународним џез фестивалима. Једини је џез састав у земљи чији концертни програм има наглашено образовну функцију.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.