Понедељак, 25. Септембар 2017.

Концерт Биље Крстић и Бистрик оркестра

Други фестивалски дан на 52. Мокрањчевим данима завршен је концертом Биље Крстић и Бистрик оркестра, на сцени неготинског Дома културе.

  

Као и ранијих година, када је гостовала у Неготину и овога пута Биља Крстић је успела да испуни салу неготинског Дома културе и својим музичким избором и извођењем измами аплаузе и овације.   

  

Упоредо са каријером поп певачице следила је  своје најдубље афинитете и више година стрпљиво прикупља аутентичне аудио и нотне записе изворне музике – углавном ретко извођене, а већином и необјављене музичке теме са Косова, из јужне Србије и области у којој живе Власи, као и из  Македоније, Румуније, Бугарске и Мађарске. Резултат овог рада су компакт-дискови Бистрик и Записи, који су настали као фузија традиционалне музике и савремених аранжмана. Пре 16 година, основала је оркестар Бистрик са којим је постигла велике успехе у нашој земљи и у свету, на преко 350 концерата и са којим је током 2003. године радила на музици за један од наших најгледанијих филмова свих времена  – Зона Замфирова.

  

Бистрик оркестар броји 10 чланова од којих је већина завршила Факултет музичке уметности у Београду. То су: Драгомир Станојевић, Ружа Рудић, Ненад Јосифовић, Невенка Радонић, Наташа Михаљинац, Бата Божанић, Ненад Божић, Маја Клисински и Ђурађ Плавишић. Инструментаријум оркестра чине: виолина, тамбура, шаргија, гитара, бас-гитара, фруле, дудук, хармоника, клавијатуре, тапан, тарабука и ситне удараљке.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.