Уторак, 13. Септембар 2016.

Концерт Академског хора „Ангел Манолов“ из Софије

На сцени неготинског Дома културе четвртог дана фестивала “Мокрањчеви дани” наступио је Академски хор “Ангел Манолов” из Софије, под управом Дарене Попове.

Хор из Софије по оцени жирија био је најбољи на натпевавању на јубиларним 50. Мокрањчевим данима, па му је уз победничку статуету припала и част да одржи целовечерњи концерт на овогодишњим музичким свечаностима.   

Поред Друге и Шесте руковети Стевана Стојановића Мокрањца, хор се представио и делима  делима Љубимова, Манолова, Морфова, Христова, Архангелског, Доницетија, Бизеа, Питонија.

Академски хор “Ангел Манолов” један од првих студентских хорских ансамбала у Бугарској, и носи име свог оснивача из 1933. године – маестра Ангела Манолова. У периоду од 1933. године до данас преко 4100 студената свих високошколских установа у Софији је прошло кроз Хор. Међу 250 њих који су изабрали музику за свој позив, су и познати оперски певачи: Борис Кристоф, Маргарита Лилова, Александрина Милчева. Хор је до сада наступио на више од 4000 концерата у земљи и преко 350 у иностранству. Добитник је многих првих награда, златних медаља, диплома и признања на хорским фестивалима и такмичењима у Будимпешти, Берлину, Прагу, Москви, Бечу, Ланголену, Варни, Торевјехи, Анталији, Арецу, Неготину и многим другим градовима широм света.

Репертоар овог ансамбла чини широк спектар композиција различитих епоха и стилова: бугарске и руске хорске композиције, словенски православни напеви, остварења западноевропске класичне литературе, као и дела савремених композитора из различитих земаља. 2016. године Хор је изабран за представника Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе, под покровитељством УНЕСКО-а.

Диригент Дарена Попова, дипломирала је 1984. године на Државној музичкој академији у Софији, на одсеку за хорско дириговање у класи Васила Арнаудова. Од 1998. године води хор Ангел Манолов, а од 2005. и фолклорну групу Чемерика. Последњих година је освојила  низ признања на хорским такмичењима и фестивалима у Шпанији (Кантонигрос, Торевјеха), Словачкој (Трнава), Великој Британији (Ланголен), Шведској (Хелсингборд) Кипру (Лимасол), Италији (Горица иАрецо),Холандији(Велдоховен), Португалији (Фреамунде), као и у Аустирји,  Француској,  Турској, Еквадору,  Албанији,  Румунији,  Грузији, Јерменији и Србији.

Од 1993. године члан је фестивла Europa Cantat. Пoд њеним вођством хор Ангел Манолов је освојио Златну лиру Удружења музичара и плесача 2003. године. На 51. и 55. интернационалном такмичењу у Торевјехи (Шпанија, 2005. и 2009. године) освојила је награду Хозе Одар за најбољег диригента. 2008. године је  награђена златном плакетом Мати Бугарска, док је за најбољег диригента проглашена и на Првом интернационалном Такмичењу у граду Фреамунде у Португалу 2010. године. 2015. године је на Балканском шампионату фолклора Жива вода у Бугарској, освојила Златну медаљу, Златног орфеја и признање  Најбољи диригент – награда за Маестра.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.