Уторак, 06. Септембар 2016.

Комасација у Радујевцу пример добре праксе

У Неготину је одржана пета седница пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним-најнеразвијенијим подручјима Републике Србије, који је део главног одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Народној Скупштини.

  

Седницом је председавао народни посланик Милија Милетић, а поред чланова овог скупштинског тела, седници су присуствовали и представници општине Неготин, Министартства пољопривреде и заштите животне средине, Републичког геодетског завода, Грађевинског факултета и ГИЗ-а. На седници се разговарало о спроведеној комасацији у седам пилот општина у Србији у оквиру ГИЗ-овог пројекта “Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији”, где је спроведена комасација у катастарској општини Радујевац представљена као један од најбољих примера добре праксе.

“Комасација је најбитнија ствар везана за пољопривреду, зато што се ту решава неколико ствари које су битне за наредни период. Као прво решавају се правно имовински односи, јер смо сведоци да у претходних 50-60, па и 100 година нису решени, решава се проблем водоснабдевања, путева, све то је битно и због тога сам ја потенцирао измену Закона о државном земљишту, конкретно по питању комасације, где ћемо укључити људе који су стручни у овој области, као што су професор Рајица Михајловић, представници РГЗ-а, ГИЗ-а, који су финансирали један део пројеката у ових седам општина, и све примере добре праксе ћемо преточити или у један нови закон или у допуну постојећег закона. Акценат ће бити стављен на добровољном груписању, односно укрупњавању земље, јер знамо да има доста људи који су заинтересовани за груписање и укрупњивање земљишта, али су таксе тренутно високе, чак и веће од вредности једног ара земљишта, па се људи не одлучују на овај корак” – рекао је Милија Милетић, председник пододбора.  

  

Састанак у Неготину послужио је члановима пододбора да се ближе упознају са целим процесом комасације, који је врло комплексан, користан и мултифункционалан. Јован Миловановић, председник општине Неготин, упознао је присутне са током и резултатима комасације у Радујевцу

“Ми смо имали прилику да на седници изложимо оно што је урађено у Радујевцу, где смо постигли изнадпросечне резултате у укрупњавању земљишта, што је изненадило све учеснике, а посебно чланове пододбора који су први пут у Неготину и који су овом приликом похвалили резултате које је општина Неготин остварила на комасацији у Радујевцу. Није лако било извести комасацију јер је то комплексан процес, који обједињује различите врсте послова и велики је терет је на члановина и на председнику комисије. Данас је била и прилика да упознамо чланове пододбора из искуства и праксе са оним мерама које треба спровести, а то су промене у законској регулативи, а заједнички став са овог састанка је да треба донети посебан Закон о комасацији који би дефинисао и олакшао спровођење комасација у будућности.” – истакао је Миловановић.

  

Након седнице, чланови пододбора и учесници седнице обишли су катасратску општину Радујевац, где су били у прилици да разговарају са мештанима обиђу комасационо подручје. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.