Четвртак, 23. Мај 2013.

Комасација у Радујевцу

Општина Неготин, једна је од седам у Србији у којој ће бити реализован пилот пројекат „Комасација и борба против напуштеног земљишта“ у оквиру активности на унапређењу управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Републици Србији, односно пројекта „Рурални развој: Ефикасно управљање земљиштем“.

Пројекат финансира Европска унија, као и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а имплементацију пројекта спроводи Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ. Циљ целокупног пројекта је подршка политици руралног развоја, кроз ефикасно управљање пољопривредним земљиштем.

Пилот пројекат комасације у општини Неготин реализоваће се у КО Радујевац, на месту званом „Гај“, на површини од 297 hа, са укупно 1174 парцеле чија је просечна величина само 0.25 hа. Вредност најзначајнијих активности предвиђених овим пилот пројектом је 49.625 евра.

С обзиром на предности комасације, општина Неготин је приликом кандидовања за учешће у пројекту предложила део КО Радујевац са уситњеним парцелама на којима пољопривредници нису у могућности да користе савремену механизацију и методе за обраду земљишта што доводи до смањења приноса, повећања трошкова обраде и непотребног губитка времена за рад.

Реч је о јединој катастарској општини у равничарском делу општине са 1.916,6 хектара пољопривредног земљишта, која у претходном периоду није обухваћена комасацијом. Након спроведене комасације на наведеној површини пољопривредници ће бити у прилици да повећају производњу кроз смањење трошкова. Такође, доћи ће до пораста тржишне вредности комасиране земље, биће обезбеђена боља инфраструктура и уређенији атарски путеви, формираће се тачан имовински катастар, а све ће то утицати на квалитетније услове за живот грађана.

Иначе, у општини Неготин у периоду од 1980.-1986. године спроведена је комасација на подручју 12 од укупно 42 катастарске општине. Том приликом комасирано је 20.430 парцела укупне површине 11.375 hа.