Петак, 14. Октобар 2011.

Коло српских сестара обележило крсну славу

3417_1.jpg

Чланице Кола  српских сестара у Неготину обележиле  су данас  своју славу,   Покров пресвете Богородице. Ова милосрдна    организација    већ пуних 17 година   одржава хуманитарну мисију, на традицији дугој преко стотину годинa.Прослава славе Кола Српских сестара   у Неготину,  почела је резањем славског колача у Храму „Свете Тројице“, а настављена је у просторијама цркве у којима чланице Кола најчешће и организују овакве и сличне активности. О традицији постојања и рада Кола српских сестара, говорила је Александра Петровић , председница, и том приликом нагласила да је Неготин имао основану организацију још далеке 1904. године, одмах после Београда. Са радом су престале у ратним годинама прошлог века, а после затишја од пуних шест  деценија, Неготинке окупљене око ове идеје, рад Кола српских сестара су обновиле пре 17 година.

3417_2.jpg

Предњаче у хуманитарним акцијама, па су у досадашњем периоду    стипендирале децу без родитеља и друге мале невољнике, а већ неколико година, уз помоћ донатора и СО Неготин обезбеђују поклоне за мајке и њихову новорођену децу у периоду између два празника  Покрова пресвете Богородице. Данас су поклони уручени породиљама за треће и четврто рођено дете .

3417_3.jpg

Слава неготинског Кола српских сестара прослављена је у друштву бројних пријатеља,  свештеника неготинских, председника Општине Неготин др Влајка Ђорђевића, председника СО Неготин, мр Милана Уруковића, донатора и људи добре воље    који су дошли да изразе поштовање милосрдним Неготинкама. Посебну захвалност чланицама Кола српских сестара упутио је, у име деце, колектив ОШ „12. септембар“,  за поклон у виду гладијатора за извођење психомоторних и корективних вежби деце у тој установи.

3417_4.jpg

Александра Петровић је данас најавила да је Коло српских сестара после много година успело да поврати своју зграду саграђену почетком прошлог века И да им предстоје активности да се овај простор оплемени и отвори врата свим људима добре воље.