Понедељак, 08. Април 2013.

Коло српских сестара обележило Благовести и 18. годишњицу од обнављања рада

4117_1.jpg

У трећој недељи Васкршњег поста, посвећеној часном крсту, чланице Кола српских сестара у Неготину, у кругу најближих пријатеља и сарадника, прославиле су Благовести, велики православни празник, али и годишњицу обновљеног рада.

4117_2.jpg

Као и свих претходних 18 година, од када је Коло обновило добротворно и хуманитарно деловање на простору Неготинске Крајине, чланице ове милосрдне организације окупиле су се у Саборној цркви „Свете Тројице“ , која им је и свих протеклих година указивала гостопримство, овим и сличним поводима. Свечаност у Храму „Свете Тројице“ увеличао је Црквени хор, извођењем Мокрањчеве духовне музике, а мали јубилеј честитао им је старешина тог светог храма, протојереј- ставрофор Ранко Јовић. Он је указао на значај њихове мисије, наводећи да чланице Кола српских сестара веома успешно чувају предратне вредности хуманитарног и патриотског рада у Неготину, граду, који је некада био духовно и културно средиште источне Србије.

4117_3.jpg

Коло српских сестара пуних 18 година ради под кровом Цркве „Свете Тројице“, рекла је Александра Петровић, председница, која је присутне госте кратко провела кроз занимљив и богат историјат. Поводом прославе Благовести и годишњице обновљеног рада чуло се да је само 6 месеци по оснивању у Београду, 1904. године основана подружница у Неготину, што значи да је реч о једној од најстарих организација у Србији. „Крајинке, наше часне претходнице су својим деловањем потврдиле да ми нисмо духовна, али ни географска провинција. Захваљујући њиховом залагању и раду, уз подршку најугледнијих Неготинаца, успеле су да отворе прво обданиште 1923. године, али и свој Дом, 1933, који им је одузет у поратним годинама Другог светског рата“, рекла је Александра Петровић.

Тамо где су активности заустављене у годинама ратног вихора, 1943. пет година по обновљеном раду Кола српских сестара у Београду, 1995, у данима последњих страдања српског народа Коло српских сестара је обновило свој рад и на простору Крајине и од тада, заједно са неготинским свештенством и људима добре воље, ради на мисији ширења доброчинства и милосрђа. Свих ових година оне помажу невољнике и децу. Добитнице су неколико интернационалних награда и донација („Шанса за децу“ – Брисел, „Рука помоћи“ – Беч), са којима су помагале материјални положај и школовање најмлађих. Добитнице су и приватне донације „Др Саша Алексић“. Прошле године, Дом Кола српских сестара је судском пресудом, коначно, враћен овој организацији, али у веома лошем стању. Зато ће Коло српскихсестара у Неготину, у наредном периоду, уз редовне хуманитарне и милосрдне активности покојима је познато помоћ за обнову потражити и од међународних и домаћих организација и појединаца, који могу и желе да помогну обнову њихових просторија. Чуло се на прослави годишњице рада неготинског Кола српских сестара, које ће идуће године прославити доиста редак јубилеј – стогодишњицу оснивања и милосрдног рада на ширем простору Неготинске и Тимочке Крајине.