Уторак, 16. Децембар 2014.

Клизиште у Јабуковцу и даље активно

 

Клизиште које се крајем прошле недеље појавило у Јабуковцу и даље је активно. На позив локалне самоуправе у пратњи заменице председника Општине Неготин, Надице Васић, клизиште је јуче обишао Бранко Јелисавац, шеф одељења за геотехнику Института за путеве, које се бави праћењем клизишта.    

   

Према јучерашним проценама, клизиште које се појавило на старом регионалном путу кроз Јабуковац, фронтално је захвалито ножицу падине до потока, мерено уз поток у дужини од око 200 метара и узбрдно од потока ка платоу 30 до 40 метара. На основу висине чеоних ожиљака који су око 2,5 метара, дубина клизишта је преко 5 метара, што изискује озбиљније захвате, а пре саме санације треба урадити озбиљну анализу.

   

“Имајући у виду да долази зимски и влажан период треба наставити осматрање клизишта, прекрити чеоне најоштећеније делове деформације и отворене  пукотине, да не улази површинска вода. Такође, потребно је и снимити поточно дно и ако долази до зајезерења размотрити могућност одвођења воде отварањем потокa. Сама трајна санација може да иде у смеру неопходности геодетских снимања, истражног бушења и израде главног пројекта санације. Имајући у виду ранг пута, део терена и падине, санација би кренула из поточног дна ка узбрдном делу падине и самој саобраћајници. Треба такође водити рачуна да уколико додје до ширења ка објекту да се неким мерама заустави урушавање објеката. Приликом санације треба размотрити што висе могућности и наћи најоптималнија и што јефтинија решења, као што су например замена тла, камене фигуре, дренажна ребра и нешто у том смислу, сва остала решења, као што је например израда шипова, коштала би више десетина милиона динара” – истакао је Бранко Јелисавац, након обиласка клизишта.  

   

По причи мештана клизиште се на овом терену појавило још педесетих година прошлог века, али никада у оволикој мери и до сада је више пута рађена санација. Због повећаног обима падавина током ове године, клизиште је поново прорадило.