Четвртак, 12. Фебруар 2015.

Карбулово и Кобишница отварају 42. Сусрете села

У просторијама Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, одржан је састанак поводом организовања предстојеће  традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села” општине Неготин. 


Састанку су присуствовали Надица Васић, заменица председника општине Неготин, Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац” и представници пријављених месних заједница и културно-уметничких друштава заинтересованих за учешће у овогодишњем такмичењу.

Присутне је поздравила Драгана Кнежевић, испред Дома културе, који је и ове године организатор манифестације, која се по 42. пут одржава у нашој општини, у склопу Такмичења села Србије.

Покровитељ манифестације је Општина Неготин, а присутнима се испред локалне самоуправе обратила Надица Васић, заменица председника Општине Неготин. 

„Ова културна манифестација једна је од ретких која је успела да се одржи у тешким временима и наша је обавеза да помогнемо да се Сусрети села одржавају и у годинама пред нама. Чињеница је да је депопулација станoвништва најевидентнија управо у Крајинским селима, али Сусрети села су догађај који окупља велики број људи. Они са пуно ентузијазма припремају програме који су допринос очувању традиције и културе овога краја, што свакако треба подржати” 

За учешће у 42. смотри изворног народног стваралаштва „Сусретима села“ 2015. године, пријавило се 12 месних заједница - Јабуковац, Тамнич, Сиколе, Шаркамен, Буковче, Штубик, Мокрање, Кобишница и Чубра, Видровац, Карбулово,  а после вишегодишње паузе у такмичење ће се поново укључити и културно уметничко друштво из Речке.

„Пропозиције такмичења остале су исте, а акценат ће и ове године бити бачен на аутентичне игре, песме и свирке, приказу обичаја и казивању умотворине.  Што се теме тиче она је слободна, а то подразумева да свако село може да изабере приказ неког конкретног обичаја везаног за овај крај“ – истакла је Рената Ђурђевић Станковић, организатор програма у Дому културе „Стеван Мокрањац“.      

Овогодишња манифестација биће  отворена 21. марта у Карбулову, где ће прошлогодишњи победник угостити културно уметничко друштво из Кобишнице, а последњи сусрет биће одржан 26. априла у  Јабуковцу где ће чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ дочекати госте Штубика.

Завршна смотра биће одржана у мају, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин, када ће ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник 42. по реду манифестације „Сусрети села“.

Редослед наступа учесника 42. Сусрета села општине Неготин

П   Р   В   И      К   Р   У   Г

21.03.2015. субота                 КАРБУЛОВО - КОБИШНИЦА        

27.03.2015. петак                   ВИДРОВАЦ - ЈАБУКОВАЦ           

28.03.2015. субота                 РЕЧКА - ШАРКАМЕН        

03.04.2015. петак                   ШТУБИК - БУКОВЧЕ         

04. 04. 2015. субота               СИКОЛЕ - ЧУБРА   

05. 04. 2015. недеља             ТАМНИЧ - МОКРАЊЕ       

Д   Р   У   Г   И     К   Р   У   Г

17. 04. 2015. петак                 ЧУБРА - РЕЧКА       

18. 04. 2015. субота               ШАРКАМЕН - ВИДРОВАЦ

19. 04. 2015. недеља             КОБИШНИЦА - ТАМНИЧ  

24. 04. 2015.   петак               БУКОВЧЕ - СИКОЛЕ         

25. 04. 2015. субота               МОКРАЊЕ - КАРБУЛОВО

26. 04. 2015.   недеља          ЈАБУКОВАЦ - ШТУБИК