Понедељак, 30. Јун 2014.

Како ће се општине финансирати

На конференцији "Унапређење управљања јавним финансијама на локалном нивоу", одржаној у Сава центру у организацији Сталне конференције градова (СКГО) и општина и Државне ревизорске институције (ДРИ), којој је, заједно са челницима свих српских општина, присуствовао и Јован Миловановић, председник општине Неготин, министар финансија Лазар Крстић најавио је нови Закон о финансирању локалне самоуправе. У раду скупа учествовали су  Кори Удовички, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе, Њ.Е. Кристел Асп, амбасадор Краљевине Шведске и представници СКГО И ДРИ.

Министар Крстић је том приликом рекао да ће новим Законом о финансирању локалне самоуправе бити уведена јасна правила и предвидивост у расподели прихода, тако да свака општина на основу параметара зна на колики трансфер новца од државе може да рачуна.

На конференцији "Унапређење управљања јавним финансијама на локалном нивоу", министар је истакао да је радна група која ће се бавити нацртом већ формирана, као и да су четири члана из Сталне конференције градова и општина. 

Желимо да имамо нацрт до краја јула како би могла да уследи шира расправа, а затим и усвајање, најкасније до октобра” - рекао је Крстић и додао да би тако и општине могле да планирају буџете за 2015. годину.

Крстић је рекао да ће се кроз нови модел финансирања унапредити ефикасност коришћења прихода. 

Ако одређена јединица локалне самоуправе, на пример, не подигне наплату пореза на имовину, неће моћи уместо тога да очекује новац из републичког буџета. Такође, ако сте ефикасни и не запошљавате више него што треба, моћи ћете и да спустите тај порез, а можда ће се и људи из других градова селити у ваш” - поручио је Крстић. 

На конференцији је најављено и да се измене Закона о буџетском систему очекују у септембру или октобру.