Уторак, 03. Фебруар 2015.

Јован Миловановић на конференцији Дунавског региона у Бечу

 

У Бечу је недавно одржана конференцијa урбане платформе Дунавског региона под називом „Јачање урбане димензије Дунавске регије”, којој је присуствовао и председник Општине Неготин, Јован Миловановић. Ова конференција представља наставак сарадње дунавских региона и градова, који се наслањају на Дунав, међу којима је и Неготин.

Дводневну конференцију председник Општине Неготин је искористио за успостављање контаката са представницима Савета градова дунавског региона.

 

“ Било је веома корисно присуствовати конференцији пре свега због могућности ступања у конакт са људима који чине спону са Европским институцијама. Сама организација има за циљ развијање сарадње између градова и региона, ради спровођења стратегије Европске уније, која се базира на четири основне области , а то су повезивање региона, заштита животне средине, јачање и економски напредак региона. Велика пажња посвећења је повезивању региона путном инфраструктуром али и коришћењем потенцијала самог Дунава. За општину Неготин је заштита животне средине веома важна област, а сам град Неготин и околина имају потребу за укључивањем у Савет Европе, ради коришћења потенцијала организације приликом решавања еколошких проблема. Такође веома значајна област је и јачање региона што подразумева институционално јачање локалних самоуправа али и економско јачање самих региона и градова” – истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин   

Тежиште конференције била је урбана платформа, односно све оно што у очима Савета чини мотор развоја Дунавске регије. Присутни су могли да се информишу и о фондовима којима градови могу да приступе, с обзиром да су скупу присуствовали представници Европске инвестиционе и Светске банке као и Аустријске развојне агенције.

Веома је важно да се градови активно укључе пројектима које би припремили из одређених области обухваћених Дунавском стратегијом, пре свега из области транспорта, саобраћаја, заштите животне средине, регионалног развоја и енергетике.

 

“Сваки облик сарадње је могућ. Савет има низ комитета који се баве разним областима и у зависности од пројеката могуће је обратити се њиховим  институцијама и уз њихову подршку реализовати одређени пројекат. На нашој листи приоритета су пре свега енергетски пројекти и  пројекти из области туризма и саобраћајне инфраструцтуре. Организација посебно поспешује изградњу саобраћајне мреже. Пошто је реч о градовима који се ослањају на Дунав, као реку која их спаја подржавају изградњу лука и пристаништа, а ја сам кроз разговор споменуо могућност изградње пристаништа, пре свега због великог броја бродова који пролазе нашим делом Дунава током летњих месеци. Део који је свима неопходан је и образовање. У том смислу, Савет Дунавских регија и градова обезбеђује велику подршку и једно од главних тежишта њиховом деловања је и размена знања између свих институција из градова ових регион, тако да ће Неготин као мали град имати могућност да размењује знање са институцијама из других градова што је веома важно у процесу напретка” – додао је Миловановић.

 

Председник Општине Неготин, Јован Миловановић, позвао је председавајућег Савета подунавских градова и регија, Петера Лангера,  да посети Неготин, што је он и прихватио и најавио свој долазак већ током фебруара.

Скуп у главном граду Аустрије организовао је Савет подунавских градова и регија, Град Беч, као и Аустријска асоцијација градова и општина.  Скупу у Бечу присуствовали су и представници Београда, Новог Сада, Параћина и Смедерева.