Петак, 31. Јануар 2014.

Још три пројекта из Програма “Exchange 4”

Заменик председника Општине Неготин Драгољуб Ђорђевић потписао је у Београду уговоре са Делегацијом Европске Уније у Србији о донацији пројеката  вредних преко 200.000 евра, из програма “Exchange 4”. Од укупно 32 финансирана пројекта у целој Србији, захваљујући квалитетној обради од стране неготинске Канцеларији за локални економски и рурални развој,  у  Општини Неготин биће реализована чак три пројекта.

Европска унија у оквиру програма „Exchange 4“ из својих фондова помаже 85 градова у Србији са 6 милиона евра, а Неготин је један од њих. Пошто не постоји имовинска карта Општине, локална самоуправа се обратила за помоћ баш у тој области. Донација од 118.757 евра  за пројекат “Унапређење управљања имовином у општинама Неготин и Кладово” биће искоришћена за обуку људи који ће бити ангажовани на попису, као и за софтвер за евидентирање општинске имовине. Носилац пројекта је Општина Неготин а партнер, Општина Кладово. 

 То је идеална прилика да добијемо једну базу података, да више не преврћемо папире, да лако приступимо подацима са имовином којом располаже локална самоуправа, пре свега због привлачења страних инвестиција” - рекао је Драгољуб Ђорђевић.

 

У оквиру програма „Exchange 4“,  Општина Зајечар потписала је уговор за реализацију пројекта “Helping hand” на коме је Општина Неготин партнер.  Реч је о пројекту за помоћ у кући старим лицима, а вредност донације која се односи на Општину Неготин је око 70 000 еура.

Такође, кроз програм “Exchange 4” на територији општине Неготин биће реализована и компонента која се односи на стратешко планирање.  Потписан је уговор са Делегацијом Европске Уније о реализацији пројекта који се односи на израду Локалног плана управљања отпадом.

 

Како су нагласили званичници, током церемоније потписивања уговора са представницима општина и градова, и програм „Exchange 4“ показује колико Европска Унија придаје пажње улози локалних самоуправа у току преговора о приступању Србије Еворпској Унији.

 

Приоритети су ти који воде ка директној имплементацији националне политике која се односи на управљање имовином. Закон о имовини, који је усвојен у септембру 2011. године, даје правну основу за успостављање надлежности и контроле локалних самоуправа над јавном имовином и помаже анализу и сакупљање података ради регистрације власништва у националном катастру” - истакао је шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт.

 

“Бројни су изазови. Много се очекује од нас, пре свега по питању законодавних оквира за регионални развој и локалну самоуправу. Нужно је и желим сада да најавим измене Закона о регионалном развоју. Припреме су завршене, донет је Национални план регионалног развоја, а посебан акценат биће стављен на неразвијене регионе” - рекао је министар за локалну самоуправу Игор Мировић.

Потписивањем уговора о донацији са Делегацијом ЕУ, практично је почела имплементација одобрених пројеката.