Петак, 13. Новембар 2009.

"Јесењи сабор фолклора" у Бечу

2274_1.jpg

КУД "Стеван Мокрањац" из Беча у суботу 14. октобра са почетком у 19.30 организује свој традиционални, већ шести по реду, "Јесењи сабор фолклора". На овој манифестацији, поред домаћина, учествоваће КУД "Русаљка" из Дубоке из Србије, Културно-спортска заједница Срба у Салцбургу, КУД "Јединство" из Беча, КУД "Србија" из Беча, као и КУД "Извор" из швајцарског Санкт Галена. Велика приредба се одржава у свечаној сали школе у Langenfeldgasse 13-15, у 12. бечком округу. 

Културно-уметничко друштво "Стеван Мокрањац" из Беча у својим активностима неговања српске културе у Аустрији иде корак даље. Због великог интересовања деце, према речима председника "Мокрањца" Љутице Јанковића управа је решила да оснује школу фолклора.

2274_2.jpg

Ово друштво има новог кореографа Бојану Петровић, која иако је млада има дугогодишње искуство. Она тренутно у клубу ради са најмлађима и првим фолклором, преносећи своје знање стечено, између осталог и у АКУД-у "Крсмановић" из Београда. Наиме, сваком кореографу је тешко да ради са групом у којој се налазе деца која не знају ниједан корак и деца која већ играју фолклор. Зато покрећу школу у којој ће малишани учити основе фолклора.

2274_3.jpg

 Иначе нови кореограф, која је започела да игра са седам година, недавно се доселила у Беч. У "Вестима" је сазнала за КУД "Стеван Мокрањац" и ступила у контакт са управом у намери да настави да се бави фолклором. Спознавши њене квалитете управа је били пресрећна што у своје редове може да прими младу талентовану кореографкињу.
"Позивам сву децу, ону која су већ играла и ону која никада нису играла фолклор да дођу и са нама заиграју", рекла је она.

Пробе за децу се одржавају сваког уторка и петка од 19 часова у просторијама КУД-а "Стеван Мокрањац" у 10. округу, Quellenstrasse. Иначе, ових дана са првим ансамблом ради познати кореограф из Србије Дајана Костић, која са њима обнавља већ раније постављене кореографије и припрема нову. Према њеним речима дивно је радити са члановима овог друштва јер своје обавезе схватају озбиљно и не пада им тешко да вежбају, понекад и четири сата.