Понедељак, 09. Март 2015.

Једнократна новчана помоћ мајкама

У циљу подстицања повећања наталитета у општини Неготин, данас је мајкама које су у 2014. години родиле треће, четврто, пето и свако наредно дете, уручена једнократна новчана помоћ у износу од 10 000 динара. Новчану помоћ мајкама уручио је председник Општине Неготин, Јован Миловановић.

 

„На овај начин желимо да вам одамо признање за повећање наталитета на територији општине Неготин. Наш вишедеценијски проблем јесте бела куга и у општини Неготин је стопа наталитета све мања. Ово је један од подстрека којим локална самоуправа жели да помогне вишечланим породицама да преброде ова кризна времена. Од када обављамо ове функције ми смо предузели низ мера за помоћ родитељима. Једна од мера је бесплатна ужина до краја школске године за децу чији родитељи нису у могућности да сами плаћају ужину, а такође издвајају се и средства мајкама, а ево сада обезбедили смо и ову једнократну помоћ. Ово су мала средства, али ћемо у току наредних месеци тражити начин да више помогнемо вишечланим породицама“  – истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин, обраћајући се данас мајкама.

 

Иницијативу за доделу једнократне помоћи мајкама, покренуле су др Душица Јосифовић, в.д. директора Дома здравља Неготин и др Надица Богдановић, а локална самоуправа је иницијативу прихватила и на основу Закључка који је усвојен на последњој седници Општинског већа, реализовала преко Центра за социјални рад.

     

„У ово наше време постоје многи облици кризе и то је стална тема свих у нашем друштву и окружењу. Највише се говори о економској кризи, те реформама у свим сферама живота, међутим, врло мало се прича о кризи морала, а то је управо узрок свих криза.  Понајмање се говори о кризи материнства и рађања, јер све остале кризе се лаксе превазиђу, али када дође до кризе наталитета, онда је то највећа опасност за опстанак нашег народа. Председник Општине Неготин, имао је слуха и препознао проблем храбрих жена и мајки које упркос свим проблемима данашњице рађају, прво, друго, треће, четврто, пето дете – рекла је између осталог др Душка Јосифовић, в.д. Дома здравља Неготин.

   

Др Јосифовић је такође истакла да је последњи час да сви заједно почнемо да подстичемо рађање јер земљом влада онај ко мисли о будућности, а то значи онај ко рађа децу. Њена жеља је да ова акција прерасте у традицију, која ће из године у годину бити богатија у сваком смислу.

   

У име мајки којима је данас додељена новчана помоћ, захвалила се Драгана Живковић- Фрунзареловић, која је похвалила општину за бригу о мајкама и најмлађим суграђанима. Она је такође предложила и низ мера којима би локална самоуправа додатно могла да помогне подстицању рађања.  

Из буџета општине Неготин за једнократну новчану помоћ мајкама трећег, четвртог, петог и сваког наредног детета, издвојено је 240 000 динара.