Уторак, 14. Март 2017.

Једнократка помоћ мајкама са више деце

На основу Закључка који је усвојило Општинско веће на последњој седници, данас је једнократну новчана помоћ у узносу од по 10 000 динара добило 27 мајки, које су у прошлој години родиле треће, четврто, пето и свако наредно дете.

 

Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је мајкама уручио помоћ, истакао је да је ово најмање што локална самоуправа може да учини за мајке и породице, али да ће се сагледати колико има простора и могућности у буџету да се неки износи увећају или уведу, поред постојећих и нове врсте подршке породицама са више деце,  

  

“Ово је начин на који се локална самоуправа захваљује мајкама које увећавањем својих породица утичу да се и број становника у нашој општини увећа, јер пад наталитета односно бела куга је један од наших највећих проблема. Општина Неготин је Одлуком о финансијској подршци породици са децом увела нове категорије помоћи првенствено породицама са троје и више деце, а све у циљу поспешивања наталитета и побољшавање квалитета живота наших суграђана. Од прошле године бесплатан вртић за треће и свако наредно дете користи 50 детета. Бесплатну ужину локална самоуправа обезбеђује деци из породица које су слабијег имовног стања и деци која су треће и свако наредно дете у породици. Увели смо и матерински додатак за незапослене породиље, у износу од 5.000 динара, који се остварује у трајању од 12 месеци за треће дете и свако наредно дете по реду рођења, а прошле године су 23 мајке користиле овај додатак. Надам се да ћемо наћи решења и могућности да и на други начин помогнемо вишечланим породицама.“ – рекао је, између осталог Величковић.   

Из буџета општине Неготин за једнократну новчану помоћ мајкама трећег, четвртог, петог и сваког наредног детета, издвојено је ове године 270 000 динара, преко Центра за социјални рад, а на основу Закључка који је усвојен на последњој седници Општинског већа.

Одлука о финансијској подршци породици садржи права на помоћ у циљу подстицања рађања деце, а то су право на једнократну новчану помоћ за новорођено дете, право на матерински додатак незапосленој породиљи, једнократна новчана  помоћ за прворођено дете у Новој години и једнократна новчана  помоћ породици без деце, за вантелесну оплодњу.

Новчана накнада за новорођено дете исплаћује се једнократно у износима од 30.000 динара за прво дете, 35.000 за друго, 40.000 динара за треће и четврто, 70.000 динара за рођене двојке,  без обзира који је ред рођења и 100.000 динара за рођене тројке и више рођене деце без обзира који је ред рођења.  

 

Прворођено дете у општини Неготин у Новој години, стиче право на једнократну новчану  помоћ, под условом да мајка детета има пребивалиште на територији општине Неготин. Ова помоћ  исплаћује се  у висини једне просечне месечне нето зараде, исплаћене у Републици Србији, за предходни месец. Подносилац захтева ово право може остварити највише два пута.

Породице остварују право и на бесплатан боравак деце у Предшколској установи „Пчелица“ за треће и свако наредно дете у породици, и  за ове намене издваја се око 1.800.000 динара годишње из буџета општине.

Одлука о финансијкој подршци породици обухвата и једнократну новчану помоћ породицама без деце за вантелесну оплодњу и исплаћује се у износу од 100.000  динара. У 2016. години поднето је 7 захтева за исплату ове новчане помоћи.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.