Четвртак, 28. Фебруар 2013.

Јапанска донација за неготински вртић “Пчелица”

4068_1.jpg

Јапанска влада донираће 85.955 евра помоћи вртићу “Пчелица” у Неготину за реконструкцију крова, фарбање фасаде и унутрашњих зидова, као подршку унапређењу услова образовања у Србији.  Ово је потврдио Казуаки Камеда, отправник послова амбасаде Јапана у Београду на церемонији потписивања уговора о донацији, приређеној у Влади Србије. Истовремено, јапанска влада уручила је донацију вредну 87.680 евра ОШ”Нада Поповић” из Крушевца.

4068_3.jpg

Церемонији потписивања уговора о донацији јапанске владе укупне вредности 173.645 евра присуствовали су помоћници министра просвете Љубиша Антонијевић и Слободан Ступар, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин, Бојан Бјелановић, начелник Градске управе Крушевца и директорке образовних установа из Неготина и Крушевца, Божица Николић и Јелена Ивановић.

„Речено нам је да ОШ ”Нада Поповић” има великих тешкоћа, посебно током зимског периода када је изузетно тешко загрејати учионице због старих и оронулих прозора. Вртић “Пчелица” има  алуминијумски кров који је у веома лошем стању. Надам се да ће подршка Јапана омогућити да ове образовне установе обезбеде деци боље услове за учење и игру” – поручио је господин  Казуаки Камеда, отправник послова амбасаде Јапана у Београду.

4068_2.jpg

Захваљујући се господину Казуаки Камеди, Влади и народу Јапана на вредној донацији, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин је истакао.

“Долазимо из општине на истоку Србије у којој се традиционалне вредности као што су породица, васпитање и образовање деце, изузетно важне, тако да ће инвестиција коју ћете финансирати у Неготину много значити родитељима чија даца похађају вртић. Значиће и нама као локалној самоуправи јер ће то бити квалитативан помак у побољшању услова живота у општини Неготин, што је један од наших највећих циљева” – нагласио је председник Уруковић.

4068_4.jpg

Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. достигао је износ од 8,6 евра. Истовремено, укупан износ јапанске помоћи Србији у току овог периода је преко 460 милиона евра.