Четвртак, 29. Октобар 2020.

ИЗВРШНИ САВЕТ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА ЗАСЕДАО У НЕГОТИНУ

Седница Извршног савета Националног савета Влаха одржана је данас у малој сали општине Неготин. Присутне је на самом почетку седнице поздравио Владимир Величковић, председник Општине Неготин који је истакао да је сарадња са Националним саветом Влаха изузетно важна за нашу општину.
„Желим да вас поздравим и пожелим успешан рад. Захваљујем вам на изузетној сарадњи са нашом општином која је посебно важна имајући у виду број наших суграђана који припадају влашкој националној мањини.  Поштовање различитости, толеранција  и разумевање одлике су које красе односе између припадника влашке националне мањине и  Срба на овим просторима.“  истакао је председник Величковић.

  

Национални савет Влаха свој рад прилагодио је тренутној епидемилошкој ситуацији изазваној пандемијом кронавируса. У току су оперативне припреме за издавање лектире за наствано предмет “Влашки говор са елементима националне културе“. 
„Ми не стајемо са радом, наш рад је прилагођен тренутној епидемилошкој ситуацији. На данашњем састанку било је речи о неколико кључних тема, информисање о свим активностима савета и образовање. У сфери образовања, на претходној седници донели смо неколико одлука које сада оперативно извршавамо а тичу се издавања лектире која ће се користити посебно као наставни садржај за децу која уче „Влашки говор са елементима националне културе“. По први пут Национални савет Влаха подржава издавање лектире. Друга важна ствар јесте да ћемо Национални савет у циљу промовисања „Влашког говора са елементима националне културе“ као наставног предмета у  школа,  финансирати заједно са општинама које сараћују са нама један пакет који ће користити сви ученици школа који ће учити овај предмет. Желим да истакнем  одличну сарадњу са општином и председником Величковићем и са чланом Савета Ђорђем Радуцићем који даје све од себе и представља Национални савет у општини Неготин али и у иностранству.“ истакао је Новица Јаношевић, председник Националног савета Влаха. Издавање лектире коју ће у школама користити ученици који буду похађали наставни предмет „Влашки говор са елементима националне културе“ похвалио је и члан Националног савета Влаха из наше општине Ђорђе Радуцић.