Петак, 08. Октобар 2021.

ИЗВОРНО ИЗ КРАЈИНЕ

Етно сајам под називом „Изворно из Крајине“, манифестација која за циљ има очување традиције, и развој руралног туризма, отворен је данас у Неготину, у присуству предстваника пољопривредних стручних служби из целе земље, великог броја туристичких организација и излагача. У организацији пољопривредних стручних служби из Књажевца, Зајечара и Неготина домаћина, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и подршку Града Зајечара, општина Књажевац и Неготина етно сајам који је први пут организован 2019.године на Голији, отворио је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде за рурални развој. Отварању су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Бошко Ничић, градоначелник Зајечара и Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

  


„Драго ми је што смо у прилици да вас угостимо и да манифестацију која повезује целу Србију организујемо у нашем граду. Желим вам срдачну добродошлицу у град великана, музике и доброг вина! Развој пољопривреде је, поред туризма, део наше личне карте и из тог разлога смо у претходном четворогодишњем периоду у виноградарство, винарство, воћарство, пчеларство и остале гране, уложили 79 милиона динара за које су наши пољопривредни произвођачи поднели хиљаду и сто захтева. И ту нисмо стали. Надам се да ће визија стварања српског Бордоа у тимочком делу општине, Богом даном за гајење винове лозе и производњу вина, почети да се остварује уз процес комасације који већ трећу годину спроводимо у четири, а од ове године у још три катастарске општине. Озбиљна средства су у питању, као и наша намера да створимо што боље услове виноградарима и винарима, чија вина нижу успехе где год се појаве. У процес комасације улажемо 107 милиона динара. Република Србија је издвојила 57,5 милиона, а локална самоуправа нешто више од 49 милиона динара. Радује ме што је наша иницијатива за покретање пројекта за наводњавање неготинске низије, који су, морам рећи, многи моји претходници безуспешно помињали, наишла на разумевање државе и да ћемо идуће године започети прву фазу у вредности од преко 10 милиона евра. Желимо да системом за наводњавање покријемо целу низију и тако унапредимо пољопривредну производњу, помогнемо нашим пољопривредницима да имају веће приносе и постану успешнији, јер ћемо на тај начин и ми као општина бити успешнији.“ истакао је у поздравној речи председник Величковић и захвалио на подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

  

Етно сјајам „Изворно из Крајине“ отворио је помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, који је истакао значај организовања манифестација које промовишу традицију и сеоски туризам.
„ Када кажемо рурални развој и ово је један део тог нашег посла, дружење људи на оваквим манифестацијама поготову што смо кренули да уједињујемо. Пре две године смо били на Голији, прошле године због пандемије није било сајма а ове године смо у прелепој источној Србији , где су град и две општине узеле учешћеда прикажу своје потенцијале, дошле су све пољопривредне стручне саветодавне службе, доста туристичких организација да се види да Србија има велики потенцијал не смао у пољопривредној производњи него и у туризму. Уз мере за сеоски туризам у оквиру Националног програма и мера 7 у ИПАРД програму, ове манифестације су један вид подршке развоју руралног туризма.“ поручио је данас Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.


Манифестације сајамског типа охрабрују и промовишу мале произвођаче а заједнички наступ више општина и градова, у овом случају Књажевца, Зајечара и Неготина је шанса да пољопривредни произвођачи постигну бољи пласман и повећају пољопривредну производњу.

„Ми смо довољно дуго били земља која је пољопривреду сматрала, и коју су сматрали као земљу за производњу сировинске базе. Желимо да мали произвођачи, пре свега постану све конкурентнији на тржишту и кроз овакве сајмове све више и више охрабрујемо и кроз наше субенције помажемо да производе више, да производе модерније, да зарађују више и да на крају ту своју робу имају где и да пласирају. Мени је драго да општине поређане у једном лепом низу од Старе планине па до Дунава сарађују и препознају интерес у сарадњи. Ми заједно можемо да таргетирамо много веће тржиште него што је тржиште Тимочке Крајине. Наши винари, воћари, повртари, пчелари и сточари појединачно могу мало, али заједно, удружени могу да достигну количине које могу да буду занимљиве великим трговинским ланцима можда у земљи, а можда и у иностранству.“ истакао Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

  

Етно сајам „Изворно из Крајине“ у организацији пољопривредних стручних служби Зајешара, Књажевца и Неготина окупио је преко осамдесет излагача, бројне туристичке организације посебно из Зајечарског и Борског округа и разнепољопривредне произвођаче из целе земље.

„Српско село ће оживети, све већи број младих људи, а ја то видим, полако почиње да схвата да су оно што су им дедови оставили најбоље фабрике у којима могу да раде и да искористе све оно што спада у четврту технолошку револуцију. Она обухвата и село, не само фабрике и све остало. Свако наше домаћинство заправо је један мали погон. Треба дати енергију тим погонима, треба их подстаћи. Тимочка Крајина, Неготин, Књажевац, Зајечар, све је то једна душа, један простор и Бор и Кладово и Мајданпек и Бољевац, мали смо ми да би се делили и зато уједињени ми смо много снажнији. Нема човека који је дошао у овај крај а да није рекао да је ово један од најлепших крајева у Србији. Искористимо то што имамо, заиста невиђену подршку државе и председника Вучића и владе. Путеви, железница, све што се улаже то се ради једном у 50 година и то је оно што треба том нашем телу заједничком да буде крвоток. Без тог крвотока ми нећемо урадити ништа. Са овим што сада добијамо овај крај ће бити понос и душа Србије.“ рекао је на отварању Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.


У културно-уметничком програму учествовали су здравичар Драгиша Симић, ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Милена Марковић, Леонардо Крстић, Магдалена Питаревић и Бојан Дуцић, фрулаш Немања Станојевић из Јасенице, Милан Николић и Бобан Бароновић, чланови КУД-а „Воја Чурић из Кобишнице и Етно група „Мариника“ предвођена професором музике Данијелом Марковић.

  

  

  

  

  

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.