Понедељак, 16. Јун 2014.

Извештај са треће седнице СО Неготин

На почетку трећег заседања СО Неготин додељени су мандати одборницима Данијели Ћосин и Банету Гитановићу са изборне листе Александар Вучић-будућност у коју верујем: СНС, СДПС, НС, СПО, ПС из разлога што су мандати одборницима Јовану Миловановићу и Надици Васић престали избором на функцију председника, односно заменика председника општине Неготин.

Седницом је председавао др Љубисав Божиловић, а поред одборника, чланова Општинског већа, директора општинских институција присуствовали су и Јован Миловановић, председник општине и Надица Васић, заменица.

Одлуку о завршном рачуну буџета општине Неготин образложио је Димитрије Петровић, шеф одељења за буџет и финансије и ЛПА.

"Укупни приходи буџета општине Неготин у прошлој години остварени су у износу 1.033.814.000 динара или 90,3 одсто у односу на план. Ово остварење на нивоу је очекиваног.  У структури расхода издаци буџета за 2013. годину износе 951.466.000  динара. Иначе, ове године је по први пут уз Одлуку о завршном рачуну буџета припремљен и ревизорски извештај. По мишљењу ревизорске институције извештаји приказују истинито и објективно стање по свим материјално значајним питањима" – истакао је Петровић.

Одлука о буџету усвојена је са 30 гласова за. Иначе одборници, на предлог Општинског већа, нису прихватили амандман Радмиле Геров, одборнице ЛДП да се у усвојеној Одлуци, речи „др Љубисав Божиловић“ замене речима „Љубисав Божиловић“. Исти амандман није прихваћен ни приликом разматрања и усвајања годишњих извештаја о раду са финансијским извештајима  Дома културе “Стеван Мокрањац”, Музеја Крајине, Историјског архива Неготин, Народне библиотеке “Доситеј Новаковић”, Туристичке организације, Завода за урбанистичко пројектовање и планирање, Центра за социјални рад, ЈКП”Бадњево”, ЈП за грађевинско земљиште, као и решења о избору председника, заменика председника и чланова Комисије за сарадњу са суседним земљама, међународним асоцијацијама локалне власти и радницима на привременом раду у иностранству СО Неготин и Комисије  за омладину, спорт и физичку културу.

Највише дискусија одборника опозиције изазвали су  извештаја о раду са финансијским извештајима  ЈП за грађевинско земљиште и ЈКП “Бадњево”. На извештај ЈП за грађевинско земљиште примедбе су се чуле на рачун неизвршења годишњег плана рада и кашњења у реконструкцији зелене  пијаце, а за ЈКП “Бадњево” на рачун великих финансијских проблема овог колектива.

Одборници неготинске Скупштине усвојили су потом Одлуку о доношењу плана детаљне регулације за комплекс хемијске индустрије у Прахову, који чини полазни документ за даље инвестиције.

На трећем заседању неготинског парламента прихваћено је Решење о разрешењу Стојана Стефановића, директора ЈП за грађевинско земљиште и то на лични захтев директора. У наставку седнице за в.д. директора ЈП за грађевинско земљиште именован је Драган Мијуцић, дипломирани економиста из Неготина.

Иначе, приликом утврђивања дневног реда треће седнице нису прихваћени предлози одборнице Радмиле Геров да се Скупштина изјасни о разрешењу Голуба Рајића директора ЈКП ”Бадњево”, као и закључке којим се предлаже председнику општине Неготин да утврди финансијске ефекте које је општина Неготин остварила закључењем Уговора са Регионалном агенцијом за развој источне Србије (RARIS) и Општинском већу да изврши надзор над радом Општинске управе и утврди остваривање обавеза из надлежности по Закону о локалној самоуправи и Статуту општине Неготин. На предлог Општинског већа није прихваћено ни решење о издвајању пет милиона динара на име помоћи пострадалима од поплава на угроженим подручјима на територији републике Србије. Овај предлог, Општинско веће није прихватило из разлога што још нису дефинисани износи штете на територији општине Неготин, и уз образложење да о износу који ће бити издвојен треба да се изјасне стручне службе, а с обзиром на стање у општинском буџету.