Четвртак, 10. Мај 2018.

Израђен мозаик од пластичних чепова на Градском тргу

Израдом мозаика од 100 квадрата од пластичних чепова, Неготинци су се јуче прикључили акцији “Чепом до осмеха” чији је циљ помоћ особама са инвалидитетом и очување здраве животне средине.  


На средини неготинског мозаика је дете у колицима са двоје деце са стране, која га држе за руке и то је порука да смо сви једнаки и треба да бринемо за нашу децу са инвалидитетом. Не треба да их склањамо, треба да излазе, да се дружимо и да учимо нашу децу да смо сви једнаки и да их нико никада не понижава, јер осмех је битан и сви имамо емоције и исте потребе, истичу у Удружењу “Чепом до осеха” из Новог Сада, који су у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Неготин, јуче  са Градског трга израдом мозаика послали порука једнакости.

 “Мотив за израду неготинског мозаика је да пошаљемо поруку свим грађанима да сакупљањем чепова могу да помогну особама са инвалидитетом и у исто време очисте природу и сачувају здраву животну околину.” – истакла је Вања Ђурђевић, координатор Удружења “Чепом до осмеха”, која је прошле године у Новом Саду учествовала у изради највећег мозаика на свету.

Јучерашњу акцију сакупљањем чепова помогли су предшколци, основци, средњошколци, чланови Удружења особа са инвалидитетом “Дуга” из Неготина, као и општина Неготин  и Еликсир Прахово.  Организација има 15 координатора у Србији, око 2 000 кутија за прикупљање чепова и помаже деци широм наше земље.

“До сада смо сакупили око 130 тона пластичних чепова, помогли 22 малишана и донели им осмех на лице. Ми деци помажемо тако што расписујемо конкурс, који је недавно завршен и ових дана ћемо прегледати прикупљену документацију, како бисмо видели која деца су наредна за помоћ. Израда мозаика у Неготину нам је прилика да се дружимо, да ширимо позитивну енергију, да апелујемо да деца са сметњама у развоју нису више табу тема, да смо сви једнаки, а рециклажа нас је повезала да имамо позитивне резултаре и да сви морамо да бринемо о својој  животној средини и планети.” – рекла је између осталог Вања Петковић, председница Удружења “Чепом до осмеха “ из Новог Сада.   

Учеснике јучерашње акције јуче су обишли и  Владимир Величовић, председник општине Неготин и Мерлина Селенић, заменица председника. Том приликом чланови Удружења “Чепом до осмеха”, у знак захвалности за помоћ у акцији, поклонили су председнику фотографију највећег мозаика од чепова на свету, који је израђен у Новом Саду прошле године.    

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.