Понедељак, 22. Мај 2017.

Изложбе, промоције пројекције у оквиру Мајских свечаности

Током овогодишњих Мајских свечаности Историјски архив, Народна библиотека, Дом културе, Музеј Крајине и Туристичка организација, под покровитељством Општине Неготин, организовали су више изложби, промоција књига и пројекција филмова.   

 

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ након изложбе о животу и делу Данила Киша, приредила је у својој промотивној сали, промоција књиге "Ђенерали и генерали Неготинске Крајине", аутора  Миодрага Б. Јонића-Крајинца. О књизи која обухвата биографије 17 истакнутих Крајинаца, поред аутора, говорили су још и Драгољуб Филиповић, Милорад Грбовић, Власта Младеновић.

 

Неготинска библиотека у својој издавачкој делатности посебну пажњу посвећује историји нашег краја. Књига Миодрага Јонића је значајан истраживачки подухват, с обзиром да је прикупио до сада необјављене документе о истакнутим ђенералима и генералима Неготинске Крајине, чиме даје допринос историји Крајине. Рецензију књиге дао је др Милић Милићевић, научни сарадник Историјског института у Београду.

 

Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин и Крајински књижевни клуб организовали су и књижевно вече "Неготинска поезија и проза". У програму су учествовали Саша Скалушевић, Миљан Ристић, Радојка Плавшић Ранковић, Тамара Луцић Динић, Силвија Богић и Иван Стевић. Програм су употпунили и аутори који су своје стихове рецитовали из публике.

 

Историјски архив у Неготину, је ове године под покровитељством општине Неготин, а у оквиру Мајских свечаности и прославе дана Неготина, у простору биоскопа „Крајине“, приредио изложбу Архива југословенске кинотеке, под називом "Србија и Срби у Првом светском рату".

 

Након уводне речи директора Архива у Неготину, Ненада Војиновића и пригодног предавања управника Архива југословенске кинотеке Александра Ердељановића, изложбу је отворио управник Архива, који је, уз стручног сарадника Архива кинотеке Божидара Марјановића, и аутор изложбе. Отварање изложбе су увеличали и чланови Културно-уметничког друштва "Карбулово", Сара Павловић и фрулаш Градимир Стаменковић. Изложба ће бити отворена до 31. маја 2017. године.

 

Одмах након отварања изложбе приказана је и прва пројекција филмова „Повратак српских победника и откривање споменика Карађорђу", "Долазак регрута", "Заклетва регрута Вардарског пука" и  "Сахрана Николаја Хартвига". Дан касније, такође у биоскопу "Крајина", приређена је и пројекција филмова  "Србија у Великом рату" и "Са вером у Бога".

У галерији Дома културе отворена је и изложба неготинских ујметника на којој је своје радове, рађене различитим техникама, изложило двадесет троје уметника.  

У оквиру манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ и „Мајских свечаности“, Музеј Крајине обележио је у суботу, 20. маја, 13. европску ноћ музеја.

 

Програм је, у присуству многобројне публике, почео у Музеју Хајдук Вељка, где су деца из Центра за културу Бор извела представу „Успавана лепотица“. У исто време  Драгана Јаћимовић, у дворишту Мокрањчеве куће, држала је ликовну радионицу на тему „Мој град“.

 

Посетиоци су у Музеју Хајдук Вељка могли да уживају у музичком програму „Моје песме, моји снови“, ауторке Еме Милошевић, који су извели ученици ОШ „Бранко Радичевић“, а у дворишту Мокрањчеве куће приређена је и изложба радова полазника ликовне школе Драгане Јаћимовић.

 

Овогодишња 13. европска ноћ музеја у Неготину завршена је коцертом ансамбла „Ренесанс“ који је, дивним композицијама и чаробним гласом Катарине Божић, у предивном амбијенту Мокрањчеве родне куће, учинио ово вече незаборавним.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.