Петак, 02. Март 2018.

Изложба, „Утицаји – Вук и савременици“

У галерији Мокрањчеве куће, поводом 200 година од изласка из штампе првог „Српског рјечника“, чији пун назив гласи „Српс6ки рјечник истолкован њемачким и латинским ријечима“, Вука Стефановића Караџића, отворена је изложба „Утицаји – Вук и савременици“, аутора МА Мирослава Терзића. Изложбу су отворили директор Музеја Крајине Ивица Трајковић и аутор изложбе МА Мирослав Терзић, историчар Музеја језика и писма у Тршићу.


Изложба, „Утицаји – Вук и савременици“, замишљена је као рад који би додатно расветлио и представио Вука Караџића и његову мукотрпну борбу за српски језик и правопис.

Циљ изложбе је да прикаже најзначaјније, пријатеље и непријатеље, личности које су утицале на Вуков рад, као и одјек који је у „културној“ Европи изазвала појава наших народних песама и умотворина уопште, са посебним освртом на Вукову сарадњу са најзначајнијим уметницима и научницима ондашње Европе.

Изложба уједно прати Вуков животни пут и говори о његовим односима са ондашњом српском духовном и световном „елитом“.

Посетиоци ће бити у прилици да на изложби виде и издања из стручне библиотеке Музеја Крајине, везана за Вуков рад, које је припремила СлађанаМилошевић, виши књижничар Музеја Крајине.

Изложба ће бити отворена до краја априла.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.