Среда, 19. Јул 2017.

Изложба „У сусрет руском цару“

У оквиру манифестације „Неготинско лето 2017“, синоћ је у галерији Мокрањчеве куће,  отворена изложба „У сусрет руском цару“, у организацији Музеја Крајине и Историјског архива Неготин.


У препуној галерији Мокрањчеве куће изложбу су отворили директори Музеја Крајине и Историјског архива Неготин, Ивица Трајковић и Ненад Војиновић. Говорећи о самој изложби, Ивица Трајковић, директор Музаје Крајине истакао је да је она посвећена последњем руском императору Николају II и његовој породици, као и да је тематски подељена на целине.

„Једну целину чине портрети чланова царске породице. Међу њима се посебно издвајају парадни портрети. Психолошки портрети доносе сву лепоту словенског лика, а гледаоци такође имају увид у моду и стил облачења са краја 19. и почетка 20. века. Друга целина су жанр фотографије. У оквиру ове целине извајају се фотографије из личних албума породице Романов. То су спонтане фотографије, неформалне. Забележени су моменти у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма. Ове фотографије су реткост јер су их радили лично чланови породице. Познато је да су Романови посебно волели фотографију. Следеће су фотографије војне тематике. На њима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонаследника у тајне војевања. Царица и велике кнегиње су се бавиле хуманитарним радом. Обилазиле рањенике, помагале болесним војницима и делима и речима. Из њихових дневника се зна да су асистирале и приликом најтежих операција. Забележене су док негују војнике.“- рекао је између осталог Трајковић.

Ненад Војиновић, директор Историјског архива у свом обраћању, говорећи о значају  који Цар Николај други Романов има за наш подсетио је на речи Св. Владике Николаја, изговорене јула месеца 1932. године у Београду, где се између осталог каже:

 

„Савест наша нас приморава да плачемо, када Руси плачу, и да се радујемо, када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти. Смемо ли ми икада заборавити, да је Руски Цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа? Смемо ли прећутати пред Небом и земљом, да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас? Морал светског рата, нејасан, сумњив и са разних страна оспораван, испољава се у руској жртви за Србе у еванђелској јасности, несумњивости и неоспоривости. А мотив самоодрицања, неземно морални осећај при жртвовању за другог – није ли то прилепљење к Царству Небесном?...“.


Пројекат је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије, као и да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег руског цара.

Специјални гост на отварању био је вокални састав КрасИва. Изложба ће бити отворена до краја месеца.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.