Петак, 09. Септембар 2016.

Изложба слика из Легата Љубице Цуце Сокић

У Галерији Дома културе, у оквиру 51. фестивала „Мокрањчеви дани“ отворена је изложба слика из Легата Љубице Цуце Сокић.Изложбу је након уводних речи мр Милана Радосављевића, уредника ликовног програма Дома културе отворио Филип Брусић- Рено, који је укратко и представио Кућу Легата .

Улога Љубице Цуце Сокић у рађању саме идеје оснивања Куће легата, а затим и у конкретној помоћи да се та замисао реализује, од изузетног је значаја. Заједно са Недељком Гвозденовићем, који би се могао сматрати зачетником те идеје, делила је не само суседство њихових атељеа у задужбини Илије М. Коларца, већ далеко више, сликарство интимизма, правца у коме ово двоје уметника као да су се надметали ко уме тише, суздржаније, поетичније да тумачи лепоту „обичне“ свакодневице. Осим стилске, делили су очигледно и једну мисаону „кухињу“ у којој се „крчкало“ много тога, између осталог замисао о успостављању Куће легата у Београду. Није случајно да је баш од ово двоје уметника потекла алтруистичка, хумана и, како се показало, визионарска идеја, да простор данашње галерије у Кнез Михајловој 46 буде дом не само њиховим легатима – не само меморијални простор Недељка Гвозденовића, како стоји у правним актима – већ дом за све постојеће и будуће легате и колекције које завређују да буду изложене.

Кућу легата је основала 21. јула 2004. године Скупштина града Београда. Од краја 2006. и почетка 2007. године, низ дародаваца поклања своје дуго чуване збирке: Олга Јеврић, која поклања значајну збирку од 44 скулптуре, затим Нада и Соња Шербан, кћерка и супруга сликара Миленка Шербана, које поклањају избор из Шербановог стваралаштва – 35 слика, али и врсну колекцију његових пријатеља (18 дела Шербанових савременика) као и мању колекцију дела примењене уметности. Легат састављен од 30 дела из различитих фаза тада поклања и наша савременица Милена Јефтић Ничева Костић, као наговештај да ће врата Куће легата бити отворена и легаторима средње и млађе генерације.

Нешто касније, током 2007. године, Скупштина града је званично пренела право старања над неколико легата Кући легата, и тиме се формирао – засад постојећи – фонд. Тада је и званично примљен Легат Недељка Гвозденовића, укупно 562 дела у различитим техникама. Примљена су и три непокретна легата: Легат Вељка и Маре Петровић, који се састоји од виле у улици Теодора Драјзера бр. 32, бројних рукописа, библиотеке и уметничких слика и предмета, Атеље Петра Лубарде у Иличићевој улици бр. 1, који је данас потпуно реновиран и поседује репрезентативан изложбени део са Лубардиним сликама, цртежима, личним предметима, и Легат Риста Стијовића у улици Владете Ковачевића 18, бивши атеље вајара који чува збирку уметникових скулптура. Од краја 2015. године у процедури пријема су два значајна легата, Легат Олге Јанчић, који се састоји од 90 скулптура и поклоњен је граду Београду знатно раније, и један нови легат, легат недавно преминулог вајара Косте Богдановића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.