Уторак, 26. Септембар 2017.

Изложба слика Драгољуба Фируловића

У галерији Мокрањчеве родне куће, трећег фестивалског дана отворена је и изложба слика Драгољуба Фируловића „И камен и звук“.


Након уводних речи мр Милана Радосављевића, уредника ликовног програма Дома културе „Стеван Мокрањац“, о стваралаштву Драгољуба Фируловића, говорили су Адам Пуслојић и Слободан Ристовић.

„Склоњен од ерозије времена, Драгољуб Фируловић се посветио одгонетању немуштог нотараја камена. Камен је тајна са лицем које се само види под водом, свако друго стање је непогода у токуФируловић је песник, и њему је за разлику од других сликара лакше да ослика дрхтај, шум, вал, подводне грмљавине и мене. Он је тај што меша измишљене боје. Оне којих ни на једној ликовној академији нема...“ - написао је између осталог о Фируловићу, Слободан Ристовић у свом тексту „Глеђ камена паучине“.

Сликар и песник Драгољуб Фируловић – Фирул (1956) живи и ради у Неготину у атељеу Фирул. Сликарство је учио на летњој академији ликовних уметности Пена коју је водио њен оснивач, познати мајстор сликарства Радислав Тркуља, уз учешће и других истакнутих сликара, професора наших ликовних Академија, у трајању од осам година. Као песник и члан Удружења књижевника Србије објавио је четири збирке поезије: Умирање воде, Ја, Галерије или римовање у сликарству, Лов на камење и Син Анђела, као и спомен издање Ми смо Астафир. Књиге Ја, Галерије или римовање у сликарству и Син Анђела објављене су и у преводу на румунски језик. Један је од оснивача Уметничког удружења Крајински круг, чији је и актуелни председник, као и удружења ликовних стваралаца Неготина. Покретач је Уметничко-еколошког удружења Ловци на камење. До сада је излагао 20 пута самостално и на више групних изложби у земљи и иностранству. Учесник  је великог броја ликовних колонија у Србији и свету, а његове слике налазе се у збиркама бројних колекционара.

Бави се и музиком. Са трубачем Милетом Пауновићем је 2009. године  снимио компакт-диск под називом Са истока сунце (ПГП РТС) инспирисан изворним мотивима Неготинске и Тимочке Крајине. Често наступа са пијанистом Бојаном Чукићем изводећи народне песме у  оригиналним џез аранжманима.

Добитник је угледних награда и признања међу којима су награда Академије Иво Андрић, Мајска награда града Неготина, Међународна награда Никита Станеску (Румунија) итд.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.