Четвртак, 10. Септембар 2015.

Изложба „Скривено благо“

У галерији Музеја Хајдук Вељка отворена је изложба „Скривено благо“, чији су аутори Весна Стаменковић и Сања Радосављевић.

Изложбу је отворио в.д. директора Музеја Крајине Ивица Трајковић и кустос Весна Стаменковић, а само отварање је заокружено наступом Кристијана Рудића, ученика трећег разреда Техничке школе, који је читајући делове писама, посетиоцима приближио садржај Мокрањчевих рукописа.

На изложби су представљени експонати, из историјске збирке Музеја Крајине,  који су скривени од очију јавности а овом изложбом посетиоци су по први пут имали прилику да их погледају. Изложба Скривено благо на атрактиван начин нуди причу о мноштву несвакидашњих података о Мокрањчевој прошлости. На изложби су представљени оригинални предмети, али и копије. Од документације су изложена оригинална писма и разгледнице са путовања Стевана Мокрањца по Европи из: Карлсбада, Беча, Лајпцига, Франкфурта, Брисела, Марјенбада, Берлина, Дрездена од 1898 до 1911. Ту су оригиналне фотографије породице Мокрањац и породице Предић, из које потиче Мокрањчева супруга Марија; фото албум певачког друштва „Мокрањац“ из Скопља; албум за фотографије који је Мокрањац донео Марији - Мици из Немачке; позивница за Мицино и Стевино венчање; луксузни, специјално урађени, албум честитки и телеграма поводом њиховог венчања 8. II 1898. године; Мокрањчеве разгледнице и дописне карте; мапа – хронолошки приказ БПД-a са диригентом Мокрањцем у земљи и иностранству; траке са слављеничког венца дароване Стевану Мокрањцу, итд. Покушали смо да вам овом изложбом дочарамо нешто више детаља о самој личности Стевана Мокрањца.

Изложба ће бити отворена до 24. септембра 2015. године.