Среда, 20. Септембар 2017.

Изложба „Наслеђе и природа“

У оквиру Дана европске баштине, у галерији Музеја Хадук Вељка, отворена је изложба „Наслеђе и природа“, ауторке Емиле Петровић, вишег кустоса Музеја Крајине. Изложбу су отворили ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у класи професорке соло певања Ане Павлић, након чега се присутнима обратио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић.

 

Директор Музеја представио је посетиоцима програм којим се Музеј придружује овогодишњој манифестацији Дани европске баштине, након чега се присутнима обратила ауторка изложбе Емила Петровић.

 

Музејска изложбаНаслеђе и природаомогућава људима да се повежу са природом и виде различите културне вредности. Етнолошке карактеристике изложбе приближавају посетиоцу однос људи и природе у својој локалној заједници, као и потребу да се она сачува за будуће генерације. Изложба се састоји из четири целине, карактеристичне за овај део Србије. Прва целина посвећена је води, друга целина посвећена је хлебу, трећу чине музеалије које показују традиционално прављење меда, док је у четвртој целини представљено традиционално виноградарство. Ова мултимедијална изложба обухвата експонате из етнолошке и уметничке збирке Музеја Крајине, аудио записе из природе, фотографије природе, као и производе добијени из природе.“ - истакла је у свом обраћању етнолог-антрополог Емила Петровић.

 

Затим је посетиоце са производњом меда и традиционалним, као и савременим начином пчеларства упознао пољопривредни саветник Драган Радосављевић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Неготин.

 

На крају су посетиоци могли да уживају у етно песмама у изведби Вионере Пауновић. Неготинци ће моћи да погледају изложбу до средине октобра.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.