Петак, 08. Април 2016.

Изложба фотографија „Рупе“

У галерији Музеја Хајдук Вељка синоћ је отворена изложба фотографија „Рупе“, ауторке Жељке Алексић..

Након уводне речи директора Музеја Крајине Ивице Трајковића, присутнима се обратила в. д. директора Завичајног музеја Књажевац Милена Милошевић Мицић.

Посетиоцима је приближила изложбу рекавши: „Изложба „Рупе“ део је пројекта који ауторка Жељка Алексић ради од 2014. године, стављајући себе и посматрача у улогу воајера, поигравајући се  са потребом човека да буде виђен и да га виде. Тридесет фотографија, рађених у црно-белој техници, постављено је у црне кутије распоређене у изложбеном простору. Фотографије које приказују мушке и женске актове могу се видети кроз рупу на кутији уз помоћ унутрашњег осветљења. На овај начин инсталације у простору активирају посматрача да се укључи у поступак, погледа кроз рупу.

Посматрач је уведен у интимни тренутак, изазван да погледа/завири у туђи простор, стављен у позицију воајера, несвесно укључен у дешавање као посматрач, из безбедне позиције „иза рупе“, са места фотографа“. На крају је присутне поздравила и сама ауторка.

Изложба ће бити отворена до 28. априла 2016. године. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.