Понедељак, 28. Јануар 2013.

Изложба дубореза Епископа Јустина

4033_1.jpg

У галерији Дома културе отворена је изложба дубореза “Сила Часног Крста” чији је аутор Епископ Тимочки Јустин.

4033_6.jpg

Поред свештенства Црквене општине Неготин, отварању изложбе присуствовало је и руководство општине Неготин.

4033_8.jpg

Присутним гостима који су испунили галерију Дома културе, обратили су се песник Адам Пуслојић, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин, архимандрид Иларион, старешина манастира Буково и аутор Епископ Тимочки Јустин.

4033_2.jpg

Свој први крст, Епископ Јустин, израђује пред одлазак у манастир Црна Река 1979. године, где своју љубав према Богу и светињи изражава у дрвету кроз дуборезне крстове разних облика и намена.

4033_3.jpg

Такође, аутор период свог богословског усавршавања на постдипломским студијама у Грчкој 1987. – 1990. године користи да учи и црпи инспирацију од великих савремених мајстора дубореза. По повратку у манастир, израдом архијерејске панагије почиње ново поглавље његовог уметничког опуса.

4033_4.jpg

Крст као симбол хришћанства инспирисао је је Епископа Јустина да начини велики број реликвијара, напрсних крстова, али и ручних и престоних крстова са основноим темом Распећа Христовог. Сви они рађени врло посвећено, минуциозним начином израде, показују сво умеће правог крсторесца. Иако је учио од савремених грчких дуборезаца, у себи носи богату традицију својих предака, ослањајући се пре свега на Византију и њен културни круг.

4033_7.jpg

Епископ Јустин своје радове групно је излагао у Музеју примењене уметности у Бегораду на изложби Савремена православна српска уметност.