Уторак, 11. Октобар 2022.

ИЗДВОЈЕНА ДОДАТНА СРЕДСТВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ СВИХ ЗАХТЕВА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ

На данас одржаној седници Општинског већа којом је председавао Владимир Величковић, председник Општине Неготин, усвојен је Правилник о изменама и допунама правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Неготин по јавном позиву Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности ЈП 1/22. Укупно планирана средства које Општина Неготин заједно са средствима Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности додељује за суфинансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова,  износе 16.000.000 динара, од чега је осам милиона динара определила Општина Неготин, а осам милиона динара Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности Министарства заштите животне средине, а за суфинансирање мера замене столарије и  15.000.000 динара, од чега је 7.500.000 динара определила Општина Неготин, а 7.500.000 динара Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, као и средства које је Општина Неготин додатно определила за самостално суфинансирање мера из овог члана (без средстава Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности) у износу од 6.273.487,00 динара, која ће бити расподељена подносиоцима пријава на Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији општине Неготин, који је Општина Неготин расписала 25.07.2022.године, који су на јединственој прелиминарној листи означени као подносиоци пријава који нису остварили право на бесповратна средства, због недостатка средстава.

  

„ На претходном конкурсу за реконструкцију и набавку индивидуалних ложишта који смо реализовали преко Министарства за заштиту животне средине имали само осам заинтересованих суграђана који су због малог броја захтева добили субвенцију у износу од чак 90 процената, с обзиром да је надлежно министарство одобрило да се преостали износ средстава утроши  у те намене. Ако се сећате тада сам инсистирао сам преко медија,  да грађани буду агилнији и покажу интересовање и да испрате све конкурсе које локална самоуправа реализује, што сама, што уз подршку ресорних министарстава. Сада имамо више кандидата и дошли смо до идеје да она средства из других извора која неће стићи на реализацију ове године, усмеримо на подршку  свих захтева наших суграђана са исправном документацијом који су се пријавили на конкурс енергетске ефикасности за замену столарије. Тиме решевамо проблеме које задаје застарела столарија и шаљемо поруку нашим суграђанима да редовно прате све наше активности, јавне позиве, да дођу да се информишу јер све се ово ради у њиховом интересу. Данас смо усвојили закључак о издвајању додатних 6.273.487 динара са још 36 захтева јер је са претходних 15 милиона  покривено 99 захтева. Са 21.273.487 динара субвенционисаћемо укупно 135 захтева и једна смо до ретких општина у земљи која се одлучила на овај корак, покривања свих захтева.“ истакао је данас председник Величковић. 


Већници су разматрали предлоге Одлуке о усвајању Извештаја о раду за радну 2021/22.годину и Решења о давању сагласности на годишњи план рада Предшколске установе „Пчелица“ за 2022/23. годину, закључке о извајању средствава ЈКП Бадњево у износу од 23.607.743,04 за измерење обавеза за грејну сезону 2022/23.годину, Српској православној црквеној општини у циљу наствака фрескописања Храма Светог пророка Илије у Малој Каменици у износу од милион динара.