Уторак, 19. Септембар 2017.

Избор управника стамбене заједнице до краја године

У складу са новим Законом о становању и одржавању зграда  (“ Сл.гласник “ број 104/2016), који је ступио на снагу 31. децембра 2016.године, грађани који живе у стамбеним зградама, дужни су да до 31. децембра 2017. године, региструју своје стамбене заједнице и изаберу управника, а у случају да то не учине надлежна јединица локалне самоуправе ће им доделити професионалног управника.

Да би станари једне зграде и званично формирали своју заједницу, непоходно је на првом месту да одрже конститутивну седницу стамбене заједнице, где су чланови скупштине са правом гласа власници посебних делова зграде (стана или пословних просторија), који бирају управника.

За одржавање седнице је потребан кворум од 50% плус један глас од укупног броја власника, а у случају да то није могуће, одржава се поновљена седница на којој је кворум једна трећина од укупног броја власника.

Следећи корак је избор управника. Управник може бити један од чланова скупштине стамбене заједнице, односно један од власника дела зграде, а да би био изгласан, потребна му је већина гласова присутних чланова (50% + 1 глас од укупног броја присутних власника).

Када је скупштина стамбене заједнице оформљена и управник изабран, потребно је регистровати је у року од 15 дана, предајом неопходне документације.

На основу уредно достављене документације за регистрацију стамбене заједнице, Одељење за имовинско-правне и стамбене послове општине доноси решење о упису у Регистар стамбених заједница. Решење о упису конкретне стамбене заједнице објављује се на сајту Републичког геодетског завода. За преузимање решења о упису у Регистар стамбених заједница потребно је извршити уплату административне таксе на решење која износи 690 динара, а уплаћује се на број жиро рачуна општине.

У вези наведеног на сајту општине Неготин објављeни су: Образац пријаве за регистрацију стамбене заједнице, Додатак пријави, Записник са прве седнице скупштине стамбене заједнице и потребна документација за регистрацију стамбене заједнице.

Ближе информације у вези регистрације стамбене заједнице могу се добити у канцеларији број 71 Општинске управе општине Неготин, контакт особа Аника Радојковић, телефон број (019) 544-000 , локал 126.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.