Четвртак, 16. Јул 2015.

Инфраструктурни радови на територији општине Неготин

У току су завршни радови на реконструкцији улице Стојанке Раосављевић, коју су финансирале општина Неготин и Министарство привреде.

  

Ова улица у потпуности је реконструисана у дужини од 190 метара, од Булевара до Полицијске станице. Као што је пројектом предвиђено, постављена је нова водоводна и канализациона мрежа, кишна и атмосферска канализација, ивичњаци и тротоари, као и два слоја асфалта. Поводом завршетка радова у овој улици медијима се обратио и председник Општине Неготин, Јован Миловановић.

  

“Радове на реконструкцији улице Стојанке Радосављевић финансирале су општине Неготин и Министарство привреде у износу пола-пола, а укупна вредност износи око 25 милиона динара. Током извођења радова појавили су се проблеми са инсталацијама испод улице што је довело до продужења радова. Неки обим је био оправдан од стране надзора, а други део анализираћемо након завршетка свих радова и видећемо да ли треба да спроведемо неке одредбе уговора у смислу кашњења, које су дефинисане уговорним обавезама и Законом о јавним набавкама” – рекао је Миловановић.

  

Председник Општине Неготин је најавио да у плану Јавног предузећа за грађевинско земљиште има још улица које ће наредних година бити реконструисане , али није могао да потврди да ли ће и за њихово уређење бити помоћи од министарства. Намере је да наредне године почне и реконструкција улице Стефаније Михајловић, која је у наставку улице Стојанке Радосављевић.

Осим улица урађене су и реконструкције објеката који су у власништву општине, а најављени су и нови радови.  

  

“Урађена је реконструкција два крова на зградама Ватрогасног дома и Републичке инспекције, које су у власништву општине. Очекујемо расписивање јавне набавке за рекострукцију зграде преко пута општине, која ће због великих пукотина и оштећења морати у потпуности да се реконструише, готово од темеља. Завод за урбанистичко планирање и пројектовање, урадио је пројекат и за реконструкцију крова Здравственог центра и то ћемо ребалансом уврстити у план за ову годину”

  

Миловановић је рекао и да је диманика радова на Зеленој пијаци повећана и да очекује да радови буду завршени током августа месеца, до када би требало да се реши и питање набавке нових тезги, које нису биле планиране.   

Ни ове године, као ни наредних неће бити запостављене ни потребе месних заједница по питању инфраструктурног уређења.

  

“Расподелом средстава у буџету покушавамо да нађемо праву меру између потреба грађана који живе на селу и у граду. Мештани месних заједница тражили су да виде удео у порезу који плаћају и да се на тај начин види колико доприносе порезу, а да на основу тога остваре и вид захтева по питању решавања њихових инфраструктурних проблема.” – истакао је између осталог председник Општине Неготин.

И ове године наставиће се са уређењем атарских путева по месним заједницама. Председник општине Неготин недавно је потписао и уговор са Министарством пољопривреде за ове радове.

  

“Са Министарством пољопривреде склопили уговор о реконструкцији атарских путева у четири месне заједнице, а износ средстава је близу 16,5 милиона динара, што је  двоструко више у односу на прошлу годину, док је  2013. године тај износ био око 13 милиона.  То је знатно повећање и омогућиће нам да извршимо већи обим реконструкције путева након прошлогодишњих поплава. Све радове ћемо завршити током ове године, Јесте да је јул месец, али ћемо се потрудити да што пре спроведемо поступак нађемо извођача који ће да обави овај посао”

Уговором са Министарством пољопривреде предвиђено је уређење атарских путева у месним зејдницама Браћевац, Чубра, Дупљане и Вратна.