Петак, 11. Септембар 2015.

Хор Viva Vox на предфестивалској вечери 50. “Мокрањчевих дана”

Неготинци су са великим интересовањем и нестрпљењем чекали наступ хора Viva Vox у свом граду и сви они који су успели да купе карте и буду синоћ у Дома културе са одушевљењем су напустили салу.


Један од тренутно најпознатијих српских хорова и једини музички састава из Србије који је икада наступио у здању Генералне скупштине Уједињених Нација, са диригентом Јасмином Лорин, био је одлична најава јубиларних 50. “Мокрањчевих дана”.

 

Познати по виртуозним обрадама дела класичне али и савремене, популарне музике, концерт у Неготину, специјално поводом педесетих музичких свечаности у част Стевана Стојановића Мокрањца, отворили су извођењем дела славног композитора, а наставили, уз велико одушевљење публике, својим већ препознатљивим звуцима. 

 

Хор Viva Vox из Београда постоји од 9. маја 2005. године. Убрзо у своје наступе уводи ритмичку подршку битбокса, вокалне технике којом се имитирају звуци бубњева и перкусија, и окреће се извођењу популарне музике искључиво гласовима, без инструменталне пратње (a cappella). Ова комбинација чини их јединственим у нашој земљи.

Ширу популарност у земљи и свету стекли су у јулу 2011. године, када је видео снимак њиховог извођења песме Du hast немачког бенда Rammstein постао хит на друштвеној мрежи YouTube. Уследио је концерт у београдском Сава Центру, 1. децембра 2011. године, за који су карте биле распродате већ две недеље унапред. На овом концерту први пут су у свом маниру извели микс песама британског бенда The Prodigy који је по популарности надмашио њихову обраду песме Du hast. Само годину дана касније, почетком децембра 2012, Viva Vox је пред препуном великом салом Сава Центра одржао не један, већ три распродата концерта у низу. Ипак, њихова енергија најбоље је дошла до изражаја на великим домаћим рок фестивалима Belgrade Beer Fest 2012. и EXIT 2013. године, који су званично и отворили. Остатак света добио је прилику да их слуша уживо на турнејама у Кини, Пољској, Чешкој, Аустрији, Белорусији и многим другим земљама.

Врхунац њихове досадашње каријере представља концерт у сали Генералне скупштине Уједињених Нација поводом прославе Српске нове године 14. јануара 2013. године, којим су преузели одговорну улогу културних амбасадора наше земље пред целим светом. Као једини музички састав из Србије који је икада наступио у овој дворани, Viva Vox се придружио листи пробраних светских музичара којима је припала та велика част.

Деветог маја ове године, тачно на десетогодишњицу оснивања, Viva Vox је  одржао свој први самостални концерт у Комбанк Арени.

Многобројни овогодишњи наступи део су турнеје којом Хор Вива Воx обележава 10 година постојања и промовише свој први албум који је објављен почетком маја.