Субота, 13. Септембар 2014.

Хор „Iuventus cantat” из Сомбора – победник натпевавања хорова 49. Мокрањчевих дана


Хор „Iuventus cantat” из Сомбора, победник је традиционалног Натпевавања хорова 49. музичког фестивала "Мокрањчеви дани" у Неготину. Победнику Натпевавања и диригенткињи Дајани Мијић, припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића, као и сигурно место учесника и извођача целовечерњег концерта на 50. "Мокрањчевим данима", идуће године у Неготину.


Златну статуету диригенткињи победничког хора уручио је председник Општине Неготин, Јован Миловановић, а Плакете фестивала свим учесницима натпевавања уручио је мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин.  

Мешовити омладински хор „Iuventus cantat“  постоји од 1985. у оквиру Сомборског певачког друштва основаног 1870. године. Члан је Европске федерације омладинских хорова (EFYC) и фондације INTERKULTUR. Под управом свог оснивача и диригента - Силвестера Хајнала, Хор је за кратко време стекао изванредну репутацију наступајући на свим значајним фестивалима у земљи и сарађујући са истакнутим оркестрима и диригентима. Освојио је много награда на неким од најугледнијих светских хорских фестивала: у Риму, 1998. (Фестивал духовне музике), Линцу, 2000. (Прва олимпијада хорова), Будимпешти, 2001. (VIII међународни фестивал  - три златне медаље у категорији мушких, женских и мешовитих омладинских хорова), Ланголену, 2001. (55. Интернационални фестивал музике - Прва награда у категорији мешовитих хорова, титула Диригента света Силвестеру Хајналу). У Кореји, на II олимпијади хорова, 2002. године Хор је освојио златну медаљу, предвођен Александром Вујићем услед изненадне смрти Силвестера Хајнала. Непуне четри године на челу хора је био Федор Проданов, а врло запажени наступи остварени су и под једногодишњим вођством мр Наде Вуковић. Од марта 2008. Хором је дириговао истакнути композитор средње генерације - Минта Алексиначки. У том су периоду забележена учествовања на фестивалима Хорови међу фрескама у Београду, Мокрањчеви дани у Неготину, као и специјлана награда на фестивалу у Нишу. Од марта 2012. године диригентску палицу је преузела Дајана Мијић. Први одлазак на такмичење са новим диригентом (2013), донео је Златну медаљу на 37. Фестивалу омладинских хорова Војводине. Хор је исте године у Руми освојио и Друго место на јубиларном 50. Фестивалу музичких друштава Војводине. У октобру 2010. године чланови хора Iuventus cantat били су домаћини Међународног фестивала омладинских хорова и том приликом угостили хорове из Вршца, Београда и Ниша, као и из Румуније, Словеније, Црне Горе и Републике Српске. 2012. године остварена је сарадња са пољским хором Camerata.

 

Дајана Мијић (1988) је студент Музичке академије у Источном Сарајеву коју је уписала по завршетку Средње музичке школе у Суботици. Накадашњи дугогодишњи члан Хора Iuventus cantat, потом и асистент Минте Алексиначког, на месту диригента сомборског ансамбла је од 2012. године. Бавила се волонтерским радом на разним музичким фестивалима у Србији и Босни и Херцеговини, као и у невладиној организацији Подијум која је ангажована у  организовању  мултимедијалних пројеката у области културе, спорта и  образовања у Сомбору.

   

Друго место и диплома Фестивала, на натпевавању хорова на 49. Мокрањчевим данима припало је хору „Игнациј Хладник“ из Тржича, са  диригентом Томажом Мегличем. Трећу позицију заузео је хор „Храма Свете Тројице“ из Неготина, којим је дириговала Светланом Кравченко, а четврту хор „Кочо Рацин“ из Скопља, са диригенткињом Маријом Андоновом

   

Као обавезна композиција на 49. Фестивалу  изводила се X Руковет - Стевана Ст. Мокрањца. У жирију за Натпевавање хорова на 49. Мокрањчевим данима биле су  музиколошкиње др Бранка Радовић и Марину Николић и диригенткиња и беседник овогодишњег фестивала Даринка Матић Маровић.