Субота, 10. Септембар 2016.

Хор АКУД “Соња Маринковић” победник натпевавања

Хор АКУД “Соња Маринковић” из Новог Сада под управом Дуње Деурић тријумфовао је на традиционалном “Натпевавању хорова”. По оцени стручног жирија, музиколога др Соње Маринковић, селектора 51. “Мокрањчевих дана” и диригената Тамаре Адамов Петијевић и Милоја Николића, Новосађани су показали највише домете и у укупном скору оцењени су са 92,33 поена. 

Њима је уз статуету Стевана Мокрањца припала и част да на наредном фестивалу приреде целовечерњи концерт.

 “Београдски мадригалисти” са диригентом Александром Брујићем освојили су друго место са 83,33 поена, док је трећепласирано “Београдско студентско певачко друштво, под управом Данила Томића освојило 79,66 поена. Пажњу публике привукао је и хор “Шуматовац” из Алексинца под управом Марије Зовко. 

По мишљењу стручног жирија, сва четири хора оправдала су поверење Програмске комисије и заслужено су се нашла на такмичењу које је, по оцени многих, круна “Мокрањчевих дана”. Уз сопствени репертоарски избор, који је од хора до хора, варирао по сензибилитету, од духовних дела до савремених композиција, сви учесници су били у обавези да ове године изведу Мокрањчев “Акатист”. Публика је, истакао је на додели награда у име стручног жирија диригент Милоје Николић, била у прилици да чује различита тумачења ове комплексне Мокрањчеве композиције, што наравно није умањило лепоту Мокрањчевог музичког израза.