Понедељак, 11. Децембар 2017.

ХЕ „Ђердап 2“ обележио 40 година од почетка изградње

Обележавању овог значајног датума присуствовали су Милорад Грчић, вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије, Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин, Синиша Матовић, директор ХЕ “Ђердап 2” са својим сарадницима, градитељи електране, некадашњи директори и радници.    


ХЕ "Ђердап 2" је друга заједничка српско-румунска хидроелектрана на Дунаву. Изграђена је на 863. километру Дунава од ушћа у Црно море на профилу Кусјак-Островул Маре. Као и ХЕ "Ђердап 1" и овај систем је комплексан и вишенаменски хидротехнички објекат. Састоји се од основне електране, две додате електране, две преливне бране, две бродске преводнице и два разводна постројења ТТГКВ. Свакој страни, српској и румунској, припада по један од поменутих објеката. Основна електрана, као грађевинска целина, подељена је на два једнака дела. Између њих је државна граница, тако да свака страна несметано одржава и експлоатише свој део система. У електрану је уграђено 10 хоризонталних цевних агрегата, укупне инсталисане снаге 270 МW.

Милорад Грчић, вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије, приликом обиласка производног погона најавио је обнову агрегата, којом ће се њихов радни век продужити и повећати производни капацитет са 270 на 320 мегавата. 

„Направили смо план да у наредних десет година, сваке године искључујући и ремонтујући по један хидроагрегат, сваком агрегату продужимо век, модернизујемо га и повећамо му капацитет.  Повећање капацитета је планирано за 50 мегавата на „Ђердапу 2“, са 270 на 320 мегавата. Хидроелектране су важне јер улазе у чисту, зелену енергију, важне су због лакшег одржавања и ниже цене коштања производње. Србија иде у том правцу, да кроз хидропотенцијале, кроз ветропаркове, буде раме уз раме са Европском унијом. Мислим да је ово важна привредна тачка и за саму општину и за цео крај. Све што смо започели завршили смо на време, па ћемо и овај значајан пројекат ревитализације завршити без дана закашњења.” – истакао је Грчић.

Радови на изградњи „Ђердапа 2“ званично су почели 3. децембра 1977. године. 12. априла 1985. године произведенис у први киловати, а 11. децембра 1987. године завршена је прва фаза радова. Прво превођење на српској преводници обављено је 7. фебруара 1994. године,а  21. децембра 2000. године у погон је ушао последњи агрегат додатне електране. За 32 године експлоатације на ХЕ „Ђердап 2“ произведено је 44,2 милиона мегават-часова електричне енергије, а до 1. децембра ове године друга дунавска електрана је Електропривреди Србије испоручила 43,4 милиона мегават часова струје.  

Приликом посете Неготину и ХЕ „Ђердап 2“ вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије, састао се и са Владимиром Величковићем, председником Привременог органа општине Неготин и обишао неготинску електродистрибуцију.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.