Понедељак, 29. Мај 2017.

Група из Колашина и Бистрик победници ВЕФ-а

Женска пјевачка група из Колашина и „Бистрик“ из Београда, победници четвртог ВЕФ-а, који је одржан у Неготину у организацији Креативног удружења „Него“, а под покровитељством општине Неготин. 

 

Жири у саставу, др Драгица Панић Кашански, доцент на катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, др Злата Марјановић, професор традиционалног певања, свирања, народних ансамбала и етномузикологије у Краљеву и Данијела Стојкић Марковић, председница Креативног удружења „Него“ и аутор фестивала ВЕФ, награду за најбољу обраду доделио је ове године вокалној радионици “Бистрик” Биљане Крстић из Београда, док је у категорији традиционалног певања прво место освојила је Женска пјевачка група Културно-уметничког друштва „Мијат Машковић“ из Колашина, под управом Давора Седларевића.

 

Вокална радионица „Бистрик“ Биље Крстић из Београда, почела је са радом 2012. у Београду на Коларчевом народном универзитету и у њеном саставу су надарени певачи из различитих места из Србије. Основу њиховог програма чине песме из репертоара Оркестра „Бистрик“. Учествовали су на значајним културно-уметничким манифестацијама. а најзначајније признање су добили  на интернационалном такмичењу европских земаља у Румунији , Браили, 2014. када су освојили друго место.

На фестивалу у Неготину, на коме учествују први пут, чланице волакне радионице коју води Биљана Крстић, представила су се песмама из Босне, Војводине, бугарском вокалном традицијом, али и песмама Косова и обрадом Димитрија Микана Обрадовића традиционалне „Расла дуња и јабука“ из околине Бољевца. 

  

Друго место у категорији обрада поделили су: Женска певачка група Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, под управом Александре Ђукић и група „Славеја“ НУШ „Панајот Пипков“ из Плевена у Бугарској, коју води Галабина Стојкова.

  

У овој категорији жири је доделио и три треће награде. Оне су припале Певачкој групи средње музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора, под управом Зорана Богдановића, неготинској Етно-групи „Мариника“ са диригентом Миленом Живковић и Мушком вокално-инструменталном саставу „Ајдуци“ из Неготина, под управом Александра Иванова. 

 

Женска пјевачка група КУД-а „Мијат Машковић“ – Колашин основано је 1943. и од тада ради без прекида, а у оквиру овог друштва је и женска певачка група која негује изворну музику свога краја. Бави се и научно-истраживачким радом из области етномузикологије чувајући од заборава старе песме и игре из Колашина и околине. Диригент Давор Седларевић једини је специјалиста из области традиционалне игре у Црној Гори. Од 2011. је уметнички руководилац КУД-а „Мијат Машковић“. Објавио је књигу „Погрешан корак – етнокореологија у Црној Гори данас“, а конципирао је и програм „Центра за изучавање и ревитализацију традиционалних игара и пјесама“ .Живи и ради у Колашину, бавећи се педагошким и истраживачким радом. На прошлогодишњем фестивал припала им је специјална награда за очување вокалне обредне традиције, а ове године стигли су до првог места у категорији традиционалног певања.  

 

Друго место у овој категори припало је женској певачкој групи одсека за српско традиционално певање ОМШ „Станислав Бинички“ из Лесковца, под управом Марије Јанковић, док су треће место поделили  Певачка група етномузиколошког одсека МШ из Суботице и Певачка етно-група „Јелек“ из Гроцке под управом Ане Јовановић.

 

У ревијалном делу програма, док је жири сабирао оцене, представио се неготински Хор “Вивак” под управом Драгане Мариновић-Симоновић, као и ансамбл “Дунавски вез” основне музичке школе “Константин Бабић” из Кладова под управом Данијеле Пражић и Вање Златковић. Наступила је и Пјевачка група катедре за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци уз пратњу Бањалучког тамбурашког оркестра, под управом Златана Мирића.

 

Фестивал ВЕФ је основало Креативно удружење НЕГО, са циљем неговања културних и традиционалних вредности, а и ове године покровитељ фестивала је Општина Неготин. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.