Петак, 13. Новембар 2009.

Фудбалски турнир у Бад Хомбургу за Дечије обданиште „Пчелица“ у Нeготину

Спортска сала у Бад Хомбургу није могла да прими све заинтересоване гледаоце!

2267_1.jpg

Протеклог викенда је одржан фудбалски турнир у сали у Бад Хомбургу а сав приход је намењен дечијем обданишту „Пчелица“ у Неготину.
    Да је ово по свему био необичан турнир, говоре више података. Ишла је реклама на свим медијима пуних недељу дана а најатрактивније је било, што су учествовали по први пут у историји, млади лидери политичких странака. Били су у екипи коју су назвали ЈУСОС,  млади из СПД, Унија младих  ЦДУ, млади странке зелених и млади либерали ФДП. Пошто је било међу њима и таквих, који никада нису шутнули фудбал, недељу дана пре су узимали часове тренинга са професионалним фудбалским тренером. Јесте да су се колективно борили али су испали већ у првом кругу такмичења. С обзиром да је улаз био бесплатан, спортска сала је била попуњена до последњег места. А све екипе су показале атрактиван фудбал.

2267_2.jpg

Учествовало је 18 екипа различитих нација које живе у Немачкој, тачније покрајини Хесен. Победници су добили пригодне пехаре и награде. 1. место Марокански – исламски клуб, 2. место немачка екипа из Бад Хомбурга „Празне флаше“ („Фласцхе леер“) и 3. место српска екипа „Јединство“ из Лангена. Пехар за фер плеј је добила немачка екипа „СОМА“.

2267_3.jpg

Поред великог броја еминентних политичара, високих личности из градских власти, били су и две фудбалске звезде „Еинтрахта Франкфурт“ Себастиан Јунг и Мехди Махдавикиа некадашњи капитен иранске репрезентације. Била је присутна и наша конзулка Биљана Челик – Јефтић у Франкфурту.
    У подневној паузи су наступили најмлађе звезде два фудбалска клуба из Бад Хомбурга, који су измамили велики аплауз. Наравно сви су добили пригодне поклоне.

2267_4.jpg

Нада и Џенет Стојковић, веома цењене политичарке СПД из овог града, могу бити поносне на своје порекло и водиле су главну реч током целог турнира. Поносне што су као и сваке године до сада, успешно организовале, наравно уз помоћ својих страначких колега, хуманитарни фудбалски турнир, са кога приход иде за куповину малишанима у обданишту „Пчелица“ у Неготину, неопходан инвентар.
    Ове две даме су иначе чланице Координационог одбора дијаспоре Тимочке регије, а као немачке политичарке задужене за привредна дешавања, у више наврата помогле зближавању српских и немачких фирми. Да су у самом врху немачке политике, говори податак да су имале у досадашњем раду контакте са више наших министара.

2267_5.jpg

Најмање разумевања су имале код локалне самоуправе у својој општини Неготин. Од оваквих турнира, који су постала традиција, сакупљено је доста пара и требало да се отвори народна кухиња у Неготину. Локална власт није нашла за сходно да узме поклон и прошлог лета је градоначелник Ниша лично дошао и захвалио на изненадном поклону, вредном 12.000,- евра. Иначе Ниш и Бад Хомбург су збратимљени градови и имају много заједничких пројеката.

2267_6.jpg

-Очекујемо на конгресу СПД странке у Дрездену и српску високу делегацију са председником Тадићем да нам поново буду гости, каше поносно Нада Стојковић.

2267_7.jpg

- Наши суграђани Неготинци нису били ни свесни колико је овај град ових дана био у центру немачке јавности, посебно због овог турнира. Кифле исплетене у слова Неготин, продавало се и скупљеним парама смо већ у Србији наручили мале столове и столице за обданиште „Пчелица“, каже Џенет Стојковић, која је успешно водила турнир. Још једном велико хвала свим учесницима такмичарима, а посебно гостима и многобројној публици. Овај турнир ће постати традиционалан и верујемо да ће увек бити овакво велико интересовање, каже Џенет.
   

М. и Б. Крекуловић