Понедељак, 09. Децембар 2013.

Формиран тим за професионалну орјентацију

У циљу успостављања одрживог и функционалног система професионалне оријентације и обједињавања свих досадашњих активности на локалу, у Основној школи “Вук Караџић”, одржан је први састанак Тима за професионалну оријентацију Општине Неготин. Овај тим чине представници институција директори и координатори  тимова за професиоалну орјентацију базичних  и менторских основних школа, директори средњих школа, представници Учитељског факултета – одељења у Неготину, Националне службе за запошљавање, Канцеларије за младе општине Неготин, Јавних установа, Општине Неготин  и предузећа и предузетника.

 

Циљ тима је да пружи подршку младима, да самостално донесу одлуку о будућем школовању и занимању, да успешно планирају каријеру и укључе се у свет рада. Ова одлука  има далекосежне позитивне ефекте на индивидуални и професионални развој, али и друштвени и економски развој заједнице.

У Општини Неготин, као и у читавој Србији, већ неколико година ради се на развоју система професионалне оријентације. Све основне школе у општини Неготин формирале су своје стручне тимове и реализују програм професионалне оријентације по одређеној методологији, а Основна школа “Вук Караџић” је једнина менторска школа, на територије наше општине.    

 

У циљу бољег организовања ресурса за оснаживање младих у активном планирању будуће каријере, повезивања свих друштвених актера како би се развиле интегрисане услуге у области професионалне оријентације и тиме постигли бољи резултати,  у више од 30 градова у Србији , уз подршку пројекта Професионална оријентација у Србији,  формирани су локални тимови за професионалну оријентацију, познати као ТиПО.

ТиПО мрежу чине релевантни актери који подржавају младе у управљању каријером, а чине је представници основних, средњих школа, канцеларија за младе, националне службе за запошљавање, представници привредних удружења, и привреде и представника локалне самоуправе.

Координатор тима за професионалну оријентацију Неготин, Гордана Матовић, упознала је присутне са досадашњим активностима на развоју ПО у Општини Неготин и циљевима формирања ТиПО Неготин, као и са пројектом “Професионална оријентација у Србији”, који реализује ГИЗ БОСС – Немачка организација за међународну сарадњу у партнерству са  Министарством просвете и у сарадњи са  Министарством  омладине и спорта. Присутни су анализирали стање и потребе свих актера у области професионалне оријентације на локалу, а разговарало се и о тиму за професионалну орјентацију и усвајање његовог плана рада. Актери су се упознавали и са методологијом израде Каталога услуга  у области професионалне оријентације на локалу, и коришћењем информационог система.