Петак, 09. Јун 2017.

Филм о Рогљеву приказан у Београду

У Дворани културног центра у Београда приређена је пројекција филма “Обећање”, редитеља Жељка Мирковића и аутора Душана Гајића, насталог у продукцији Optimistic film i SEETV. Specijalni гости пројекције били су главни актери филма, француски брачни бар Сирил и Естел Бонжиро и мештани Рогљева.

 

Филм “Обећање” говори о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно трзиште. Рогљево је почетком прошлог века било веома просперитетно, а вина из Неготинске Крајине била су присутна на изложбама у Паризу, Лондону и Бордоу, трговина са Европом је цветала. Данас, сто година касније, овај крај је сиромашан и напуштен. Изненада, у месту из којег сви желе да оду, појавила се француска породица са ентузијазмом и вером да су пронашли један од најбољих винских региона на Балкану, а можда и у Европи.

Филм је наишао на симпатије и изазавао реакцију многобројне публике која је дугим аплаузима је поздравила и испратила све актере филма и ауторе који су након завршетка пројекције изашли на сцену.

Пројекцији филма присуствовали су и Татјана Панић, у Општинском већу задужена за туризам и културу, као и представници Туристичке организације општине Неготин.

“Ово је још једна од вечери где представљамо Неготин на један другачији, не сајамски начин, већ кроз промоцију овог филма да би се првенствено презентовало Рогљево, са својим људима и свим оним што има да понуди, од винарства до туризма. Кроз ову промоцију, гледали смо да приближимо Београду саме људе који живе у Рогљеву и Неготину, да успоставимо комуникацију и верујем да смо у томе успели да кроз комуникацију, филмом, гастрономском и винском понудом покажемо зашто би требало да дођу у Рогљево и шта све тамо могу да очекују. Већина њих је била у Неготину, неки и на пивницама, а они који нису показали су интересовање за понуду наших домаћинстава.“ -  истиче Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин.   

“Ова специјална пројекција је на неки начин направила једну лепу промоцију нашег Рогљева и општине Неготин, с обзиром да се у филму и каже да је наше подручје јединствено за производњу вина. Општина Неготин увек инсистира на томе да су наши брендови производња вина и проиизводња меда. У аграрном буџету ове године биће субвенционисано подизање нових засада винограда од 30 ари до једног хектара. У питању су аутохтоне сорте и на тај начин општина помаже нашим виноградарима. Винарство је, чини ми се, све мање на крхким ногама, бар у нашој општини. Није било лако покренути произвидњу након “Крајина вина” које више не ради, али зато у последње време имамо десетак озбиљних произвођача вина који ће широм земље, а надам се и континента постигнути добре резултате. Ја ћу испред општине Неготин која је помогла ову презентацију тако што је обезбедила да мештани Рогљева, актери овог филма, буду на промоцији, захвалити свима који су учествовали и надам се да ће и ова промоција и пројекција филма утицати на то да се у наш крај више долазити и више пије неготинско вино” – рекла је Татјана Панић. 

Филм је до сада освојио седам међународних награда, осим тога “Обећање”, које је настало уз подршку Филмског центра Србије и програма Европске уније Креативна Европа МЕДИА,  3. јануара 2017. приказан је на Каталонском јавном сервису, ТВ3 Барселона на првом програму, у ударном термин, а убрзо и премијерно на РТС-у.

Пројекцију филма “Обећање” у Београду, приредили су ДКЦ Београд, Амбасада Француске у Србиј, Француски институт у Београду, Општина Неготин, SEETV и Optimistic film, а одмах након пројекције филма биће организован је и коктел са дегустацијом вина из неготинског  краја.