Недеља, 17. Новембар 2019.

ЕУ пројекат „Млади у туристичкој индустрији“ за боље запошљавање младих

Први инфо дани пројекта „Млади у туристичкој индустрији“ који спроводи Удружење грађана „Србија за младе“ у партнерству са Општином Неготин одржани су минулог викенда у малој сали општине Неготин.  Ова акција део је глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих“ укупне вредности 4,7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије.

  

Владимир Величковић, председник Општине Неготин поздрављаући младе који су присуствовали инфо данима  је нагласио значај реализације пројекта у нашој и  још седам општина и градова.

  

„На састанку су млади из Удружења „Србија за младе“ који и реализују пројекат, својим знањем и искуством објаснили како искористити потенцијале у туризму кроз примере добре праксе. Инфо дани су почетак пројекта који траје 15 месеци и надам се да ћемо имати користи од реализације и касније кроз имплементацију пројекта. Фокус пројекта је на запошљавању младих и  подржаће младе да стекну потребна знања и вештине за конкурентност на тржишту рада посебно за сектор туристичке индустрије.“  изјавио је председник Величковић.

  

Удружење „Србија за младе“  окупља више од 7000 младих у Србији који кроз нове контакте, дружење и догађаје упознају Србију и раде на унапређивању омладинског туризма.

 „ Удружење „Србија за младе“ основано је 2011. године и  бави се промоцијом и развојем омладинског туризма у Србији. Трудимо се да покажемо младима из земље али и иностранства да Србија има пуно тога у понуди за путовања, догађаје, природне лепоте и др. Ово је састанак на коме смо са младима Неготина причали о могућностима које пружа туристичка индустрија. Они могу на креативан начин да се активирају, остваре своје идеје кроз  креативно размишљање и предузетништво“ истакао је Тијего Фехејра, члан Управног одбора и ПР удружења.

  

Циљ пројекта „Млади у туристичкој индустрији“  је оснаживање младих  људи кроз тренинге који ће бити реализовани у осам градова и општина у наредних 15 месеци, подизање капацитета и Омладинског центра који ће бити основан у нашој општини.  

„Драго нам је да можемо младим људима представити могућности које нуди овај  пројекат и надам се да ћемо током реализације имати одређени  број фирми и компанија које ће пословати у туристичкој индустрији, да ћемо младима помоћи да стекну нека практична знања, искуства и да их подстакнемо за покретање бизниса, да се самозапосле и запосле у сектору туризма. Желимо да укажемо младима  да постоје могућности и у њиховим местима у којима живе, где су им најближи, пријатељи и родбина. Могућности постоје, битно је да се покрену, укључе.“ поручио је Давор Гаврановић, административни асистент.